Menu Close

Kedves Gólyák!

A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar vezetésének nevében szeretném üdvözölni Önöket az egyetemen a 2020/2021-es tanévben! A tanévnyitó ünnepségen személyesen nem lesz lehetőségem köszönteni Önöket, mivel a járványhelyzetre való tekintettel idén a hallgatóink nem vehetnek részt a rendezvényen,  de ezen a linken élőben követhetik az eseményt  2020. szeptember 4-én 10:00 órától, és bízom benne, hogy hamarosan személyesen is találkozhatunk.

A COVID-19 járvány sajnos sok bizonytalanságot szül az életünkben, ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy az oktatóink és az Önök együttműködésével sikeresen vesszük majd az akadályokat, azonban ehhez az is szükséges, hogy kövessük az Egyetem által meghozott biztonsági intézkedéseket.

Az őszi félévben párhuzamosan fogjuk üzemeltetni a „jelenléti” és a „távolléti” oktatási rendszert. Főszabályként a hallgatók és oktatók jelenléti formában végzik tevékenységeiket, azonban szeretném kiemelni, hogy az egyetem egész területén kötelező a maszk (sál vagy kendő) viselése. A jelenléti foglalkozásokat – a fertőzés kockázatának minimalizálása céljából – a szájat-orrot takaró maszk (sál vagy kendő), valamint az előadások esetében a 1,5 méteres védőtávolság megtartása mellett szervezzük meg. Bizonyos esetekben, ahol az kellően indokolt, mind a hallgatók, mind az oktatók kérvényezhetik a távolléti oktatási formát. Az ilyen egyedi esetekre mindkét (hallgatói és oktatói) oldalról fel kell készülnünk (ebben kérjük mind a hallgatók, mind pedig az oktatók gyors és hatékony párbeszédét). Ha pedig a fertőzés ismét járványos méreteket öltene, az egyetem vezetése rövid idő alatt ismét elrendelhetik a kötelező „távolléti” oktatást.

Az Egyetem vezetése folyamatosan követi a járványhelyzet alakulását, és a kötelező és ajánlott szabályokról a bme.hu-n folyamatosan tájékoztatja az egyetemi polgárokat. Ezért kérem, hogy folyamatosan kövessék az egyetemi honlapon olvasható tájékoztatót.

A Kar részéről igyekszünk mindent megtenni, hogy a különleges körülmények közepette is, tudásunk, tapasztalatunk és szakmai meggyőződésünk szerint a lehető legmagasabb színvonalon oktassuk Önöket. Sajnos ez a helyzet még biztosan rejt magában egyelőre előre nem látható kihívásokat és akadályokat. Ezeket sikeresen csak Önökkel közösen vagyunk képesek legyőzni! Ezért kérem tisztelettel, hogy továbbra is segítsék, támogassák a karon zajló képzési tevékenységet. A céljaink közösek, értük tennünk is közösen kell! Ha bármiben elakadnak, vagy problémát fedeznek fel, kérem, bátran keressék fel az érintett oktatót, vagy ezt követően a felelős tanszék vezetőjét. A Dékáni Hivatal vezetőjét, Mózer Krisztinát is felkereshetik problémájukkal, azonban kérnénk, hogy egymás egészségének megóvása érdekében emailben jelezzék az esetleges problémát Hivatalvezető Asszony felé (mozer.krisztina@mail.bme.hu).

Kedves Hallgatók!

Szeretnénk tájékoztatni Önöket a speciális igényű hallgatók számára biztosított esélyegyenlőségi intézkedéseinkről is.

A speciális igényű hallgatóinkat kérnénk, hogy amint lehetséges regisztráljanak a HSZI és az EHK  platformján, ahol kérvényezhetik az esélyegyenlőségi szolgáltatások vagy kedvezmények igénybevételét.

A speciális igényű hallgatóknak ahhoz, hogy a tanulmányaikat sikeresen végezzék bizonyos esetekben tanulási feltétel módosításokra lehet szükségük. A hallgatónak előre (jellemzően legalább két héttel egy számonkérés előtt) jeleznie kell az oktatónak, amennyiben egy tanulási feltétel módosítással élni szeretne. Ennek oka az, hogy az oktató is fel kell, hogy tudjon készülni a feltételek biztosítására.

A speciális igényű hallgatóink számára biztosított esélyegyenlőségi támogatásokról, lehetőségekről, a  regisztráció folyamatáról részletes információ a HSZI oldalán olvasható.

Jó tanulást, sikeres évkezdést kívánok!

 

Mándoki Péter

dékán