Menü Bezárás

BOGIE’22

A budapesti Danubius Hotel Hungária konferencia termében került megrendezésre 2022. szeptember 5-8. között a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) szervezésében a 12. Vasúti Forgóváz és Futómű Nemzetközi konferencia (BOGIE’22). A Konferenciának Európa és Ázsia 11 országából mintegy 77 résztvevője volt. A Konferenciát a szakma elismert neves képviselőiből és professzoraiból álló tíztagú nemzetközi tudományos bizottság támogatta: Prof. Bruni, Stefano (Olaszország), Prof. Borbás, Lajos (Társelnök, Magyarország), Prof. Matsumoto, Akira (Japán), Prof. Mei, T.X. (Nagy-Britannia), Prof. Myamlin, Sergey (Ukrajna), Dr. Polach, Oldrich (Svájc), Prof. Schindler, Christian (Németország), Prof. Vyas, Nalinaksh S. (India), Prof. Szabó, András (Konferenciaelnök, Magyarország). A négynapos Konferencián elhangzott 29 (közöttük 6 on-line) előadás felölelte a vasúti forgóvázak és futóművek tervezésében, gyártásában, üzemeltetésében, valamint kutatásában az elmúlt években elért eredményeket.

A konferencia deklarált tematikája: forgóvázak és futóművek tervezése, gyártása, üzeme, karbantartása és javítása, mérése és minősítése, mechanikája, korszerű fékrendszerei, nemkonvencionális konstrukciója, optimális tervezése CAD módszerekkel, szilárdsági méretezése, terhelés-analízise, kifáradási problémái, üzemi élettartam előrejelzése, megbízhatóságának előrejelzése, korszerű vezérlő és szabályozó rendszerei, futásstabilitása, futásjósága és futásbiztonsága, súrlódásos korrozió (fretting) okozta anyagkifáradás, Nagysebességű hajtott és futóforgóvázak, nagysebességű futóművek, hajtott- és futó forgóvázak, futóművek nehéz- és könnyű tehervonati járművekhez valamint sín-autóbuszokhoz, hegesztett forgóvázkeretek tervezésének speciális kérdései, kölcsönhatások a futómű és a fékrendszer között, kerék-sín érintkezési és kopási folyamatok szimulációja, optimálása és mérése.

A Konferencia fővédnöke Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter volt, védnökei Kövesdi Szilárd a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Nagy Péter a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. ügyvezető igazgatója, és Schwartz István a Dunakeszi Járműjavító Kft. ügyvezető igazgatója voltak. A konferencia résztvevői szakmai látogatást tettek a Stadler Magyarország Kft. szolnoki Forgóváz-javító Kompetencia Központjában. A konferencia szervezésében a BME Vasúti Járművek és Járműrendszeranalízis Tanszékének munkatársai meghatározó szerepet vállaltak.