Menü Bezárás

Interjúk

Karrier a Közlekkaron: Dr. Utku Kale, az Európai Bizottság Mobilitás és Közlekedés szakértői csoportjának tagja

Nagy örömünkre szolgál, hogy Karunk adjunktusát, Dr. Utku Kale-t az Európai Bizottság szakértői csoportjának tagjává választották. Oktatónk a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Repüléstudományi és Hajózási Tanszékén szerezte meg doktori fokozatát. Utku Kale az Európai Bizottság Szakértői csoportjában a Mobilitás és Közlekedés területén fog tevékenykedni az elkövetkezendő öt év során.

Tovább

Karrier a Közlekkaron: Simkovics Zekő, a Közlekedésmérnöki Szakkollégium elnöke

Simkovics Zekő a KJK járműmérnöki szak BSc-s hallgatója számára a „mi leszel, ha nagy leszel”– kérdésre már nagyon korán eldőlt a válasz, arra azonban nem számított, hogy a Közlekkar Szakkollégiumának az elnöke lesz. Az általuk szervezett Szakmai Nap fontos esemény az egyetem életében, a rendezvény sikere pedig az egész csapat érdeme, hangsúlyozza Zekő.

Tovább

Karrier a Közlekkaron: Ódor Máté, a Mentor Gárda korábbi tagja

Ódor Máté a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar közlekedésmérnöki szakának frissen végzett hallgatója. Tanulmányait mesterképzésen folytatja, szintén a Közlekkaron. Két évig volt a Mentor Gárda tagja, és ez idő alatt két dolgot figyelt meg: azok a hallgatók fogják jó eséllyel befejezni az egyetemet, akik nem adják fel a legelején, valamint a diplomát egyedül is meg lehet szerezni, de sokkal könnyebb közösségben, társakkal.

Tovább

Karrier a Közlekkaron: Kovács Dóra, a Hallgatói Képviselet alelnöke

Kovács Dóra a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar logisztikai mérnök szakos hallgatója, aki az alapképzés után úgy döntött, hogy folytatja tanulmányait mesterképzésen. Ebben a döntésében fontos szerepet játszott a kari közösség is. Szerinte mindenkinek előnyére válik, ha az egyetemi évek alatt csatlakozik a BME-n megtalálható számtalan hallgatói csoportok egyikéhez.

Tovább

Karrier a Közlekkar után: Dr. Markovits-Somogyi Rita

Dr. Markovits-Somogyi Rita

Dr. Markovits-Somogyi Rita, a HungaroControl Zrt. munkatársa mesél Közlekkaros élményeiről, az egyetemen megszerzett tudás hasznosításáról, és arról, hogyan vezetett az útja a légiközlekedés területére.

Karrier a Közlekkar után: Szedlmajer László

Szedlmajer László

Szedlmajer László, a BKV Zrt autóbusz és trolibusz üzemeltetési vezérigazgató-helyettese beszél arról, hogyan is lett közlekedésmérnök, mik a legfontosabb dolgok, amiket az egyetem tanított neki, és mit tanácsol azoknak, akik a mérnöki szakma iránt érdeklődnek.

Karrier a Közlekkar után: Les Zoltán

Les Zoltán

Milyen út vezet az egyetemi évektől az Audi Hungaria-ig? Les Zoltán mesél A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon töltött időről, a járműipar  szépségéről és kihívásairól, és arról, milyen hasznos tudással gyarapodott az egyetemi évek alatt.

Karrier a Közlekkar után: Duma László

Duma László

Interjúnkban Duma László beszél a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon eltöltött évek tapasztalatairól, a rendszerszemlélet fontosságáról, valamint arról, hogyan hozta létre sikeres, innovatív vállalkozását, a Returpack Kft.-t.

Karrier a Közlekkar után: Dr. Mosóczi László

Dr. Mosóczi László

Az egykori Közlekkaros, Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára mesél az egyetemi évekről, a nemzetközi vasúti együttműködésekkel kapcsolatos eredményeiről a MÁV Zrt-nél, és arról, milyen feladatai vannak a minisztériumban.

Karrier a Közlekkar után: Dr. Denke Zsolt

Dr. Denke Zsolt

A közlekedésmérnökként végzett Dr. Denke Zsolt az egyetem után a Közlekedési Minisztériumba került, majd a Budapesti Közlekedési Központ Zrt-nél folytatta szakmai pályáját. Interjúnkban mesél az egyetemi évekről, a közlekedésmérnöki pálya szépségeiről, illetve arról, hogy miért is érdemes ezt az utat választani.

Karrier a Közlekkar után: Kucsera Ádám

Kucsera Ádám

Kucsera Ádám az R-KORD, Vasútautomatika Kft. munkatársa, vasúti biztosítóberendezési szakemberként helyezkedett el a Thales Group-nál, rögtön, az egyetem befejezése után. Interjúnkban arról mesél, milyen kihívásokkal, feladatokkal járt ez a munka.

Az autóiparban minden adott a sikeres karrierhez – interjú Szászi Istvánnal, a Robert Bosch Kft. Autóipari Elektronika Divízió alelnökével

Szászi István

A pályaválasztás előtt álló fiataloknak jól kell felmérniük a lehetőségeiket – az autóiparban pedig minden adott egy sikeres karrier befutásához. Ez nem csak Boschra igaz, hanem az összes cég nevében elmondható. Olyan megatrendeken dolgozhatnak a mostani és leendő mérnökök, mint az autonóm járművek, az e-mobility vagy a connectivity, ráadásul külföldre sem kell menniük. Szászi István, a közlekkar egykori hallgatója mesél arról, hogyan emlékszik vissza az egyetemi évekre, és milyen út vezetett alelnöki pozíciójáig.

Tovább

Három évtizede a közösség élén – interjú Wintermantel Zsolttal

Wintermantel Zsolt

Wintermantel Zsolt nevével már valószínűleg sok budapesti összefutott: Újpest polgármesteréről azonban kevesen tudják, hogy a Közlekkaron végzett, ráadásul kari hallgatói képviselőként kezdte pályafutását. Hogy miként jutott el az egyetemi közéletből a városvezetésig, az alábbi interjúból kiderül.

Tovább

Út a Közlekkarról a Rail Cargóig – interjú Dr. Farkas Gyulával

Dr. Farkas Gyula

„A közlekedésmérnök-közgazdász diploma nagyon kedvező kombináció” – árulta el Dr. Farkas Gyula, aki 1991-ben felvételizett a BME akkori Közlekedésmérnöki Karára. Azóta a „vasúti ranglétrán” folyamatosan feljebb jutva, a MÁV után most a Rail Cargo Hungáriánál dolgozik vezető pozícióban. Karunk volt hallgatójával beszélgettünk a feladatairól, az egykori egyetemi munkásságáról, a jövőbeli lehetőségekről.

Tovább

Lean őrület – interjú Kosztolányi Jánossal

Kosztolányi János

A logisztika és a lean egyre inkább a fellendülő szakterületek közé tartozik. Kosztolányi Jánossal beszélgettem arról, hogyan került kapcsolatba ezekkel a témákkal, hogy alakult ki a szenvedélye a logisztika és a lean iránt. Betekintést nyújtott egy kicsit a lean szakmérnöki képzés rejtelmeibe, illetve elárult néhány friss információt az új tanterves logisztikus képzésről is.

Tovább

Több generáción át a vasút szolgálatában – interjú Dr. Rónai Péterrel

Dr. Rónai Péter

Előbb a Műegyetemen diplomázott, később elvégezte a Corvinus vállalatgazdasági szakát. Családi ihletésű volt a pályaválasztása, már dédnagyapja is a vasútnál dolgozott, így szinte természetes volt, hogy a MÁV-hoz vezet az útja. Az egykor közlekkaros diákkal, Dr. Rónai Péterrel beszélgettünk.

Tovább