Menü Bezárás

Svájci startupper tartott vendégelőadást a Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszéken

Az Innovation and Entrepreneurship in Transportation (magyarul Innováció és szolgáltatásfejlesztés a közlekedésben) szabadon választható tantárgy hallgatói idén sem maradtak szponzor nélkül. Carlos Müller, a Kanbii társalapítója az inkubátorprogramok és versenypiac legfrissebb tudását és tapasztalatait osztotta meg a hallgatókkal. A magyar származású startupper által fejlesztett Kanbii platform az álláskeresők és munkáltatók egymásra találását segítő alkalmazás, mely a közelmúltban vált elérhetővé a svájci álláskeresők számára. Carlos Müller mentorálással és a félév végi pitch előadások során egy képzeletbeli befektető bőrébe bújva segítette a hallgatókat, és hozta számukra közelebb a gyorsan változó startup világot.

A 2024 tavaszi félév kihívása a „Door to gate, gate to door” volt, azaz a lakóhely és a repülőtér közötti eljutás – beleértve a terminálon való mozgásokat is – bármely szegmensét vizsgálhatták és fejleszthették a hallgatók egy-egy innovatív ötlettel. Idén mindhárom csapat az időnyomás oldására helyezte a hangsúlyt a megoldásával, megfűszerezve egy-egy egyedi ötlettel. A fejlesztéseket a záró eseményen pitch előadás formájában ismertették Carlos Müller, illetve Ötvös Viktória, a KTI (Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet) osztályvezetője kritikus, de annál érdeklőbb zsűrije előtt.

A Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék által gondozott tantárgy lényege, hogy félévről félévre más és más a közlekedéshez vagy az aktuális szponzorhoz köthető témában kell a hallgatóknak, 4-6 fős csoportokban egy-egy innovatív ötletet kidolgozniuk. Az angol nyelvű kurzuson idén többségében olyan hallgatók vettek részt, akik az Erasmus program keretében vannak nálunk, de Stipendium Hungaricum MSc és Phd hallgatók is szép számban képviseltették magukat. A kurzus természetesen magyarajkú hallgatóink számára is nyitott kartól és képzéstől függetlenül. Ez egy remek lehetőség belekóstolni a nemzetközi együttműködések világába. A közvetlen hangvételű, rugalmas időbeosztású, szabadon választható tárgy a következő évben is várja az innováció iránt érdeklődő hallgatókat, új szponzorral és természetesen új kihívásokkal!