Menü Bezárás

BME Mobilitás laboratórium

A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (BME KJK) 1951 óta több szervezeti formában létezett, jelenleg a teljes Kar a BME budai campusán található. Szakterületeinek fókusza a technika és a társadalom fejlődésével párhuzamosan folyamatosan adaptálódott. Jelenleg a BME KJK tématerületei a jármű, közlekedés, logisztika hármasra tagozódnak. Ezekkel a területekkel erős korrelációban áll a mobilitás fogalma, mely a közlekedés, jármű és logisztika fogalmát új megvilágításba helyezi. A mobilitás közlekedéssel kapcsolatos értelmezése kiemelten veszi figyelembe az emberek és áruk áramlási igényeit, az infrastrukturális jellemzőket és megújításukat szolgáló technológiákat, valamint a korszerű személy- és teherszállítási járműtechnológiákat, különös tekintettel az autonóm és elektromos járműveket is.

Ennek megfelelően a Mobilitás laboratórium célkitűzései és eszközei is rendkívül szerteágazó kompetenciát fednek le, hiszen így tudják a mobilitás komplex, egymásra ható folyamatait minél jobban lefedni. A főbb súlypontok közül elsőként a közlekedéssel, mint infrastruktúrával, különösen a technológiai és szervezési kérdésekkel foglalkozó kompetenciákat kell megemlítenünk. Szorosan kapcsolódik ehhez a közlekedésirányítással foglalkozó terület. Ezt egészíti ki a logisztikai kompetencia, mely az igényekre és az áruk átrakodási csomópontjaira koncentrál. Az idők során erős kompetencia épült ki a járműves területen is, kezdve a járműfejlesztéstől az autonóm járművek kutatásáig bezárólag, nem kizárva a hagyományosan meglévő repülési- hajózási és vasúti szaktudást is. A mobilitás laboratórium a BME budai campusán a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar épületeiben helyezkedik el.

Forgalmi modellezési laborKözúti automatika laborVasúti automatika laborJárműmechatronika laborLogisztika laborLézeres anyagmegmunkáló és vizsgáló labor infrastruktúraJárműtechnológia fejlesztő labor infrastruktúraVector VT System (moduláris HiL teszt platform)Önvezető járműfunkciókat fejlesztő és tesztelő infrastruktúraRepülésszimulátor laborVasúti jármű vizsgáló labor