Menü Bezárás

Repülésszimulátor labor

BME J épület

A repülésszimulátor laboratórium több mint 20 éves folyamatosan tartó fejlesztési munka eredménye. A repülés szimulációk oktatási és kutatási célokat is szolgálnak. A pilóta növendékek a szimulátor segítségével megszerezhetik a szakszolgálati engedély megszerzéséhez szükséges gyakorlatot, mint például az egy és többmotoros repülőgépeken történő műszerrepülés alapjai, valamint a többpilótás együttműködés. Ezek a gyakorlati képzések csak és kizárólag a hatóság által kiállított engedéllyel rendelkező szimulátorokan hajthatók végre, mellyel a laboratóriumban található Mechtronix Ascent FNPT II-es szimulátor rendelkezik.
A mérnök hallgatók betekintést nyerhetnek egy modern utasszállító repülőgép egyes rendszereinek működésébe, megismerhetik a repülés szimulációs modellek, algoritmusok és az egyes avionikai rendszerek működését, felépítését, melyhez a tanszéken kifejlesztésre és megépítésre került utasszállító repülőgép szimulátor szolgáltat alapot. A szimulátor egyedülállósága, hogy egyik ülésében a B-737 típusú repülőgép szerinti műszerezettség és vezethetőség biztosított, míg a másik ülésben az Airbus irányításában alkalmazott sidestick található. A két rendszer összehasonlításából született az első doktori értekezés a szimulátor alkalmazásával a 2000-es évek első felében.
Az oktatáson kívül, a szimulátor támogatja a kutatás-fejlesztési tevékenységét is, pl. új fedélzeti rendszerek, repülésdinamikai modellek, automatikus irányító rendszerek fejlesztése, tesztelése, mint például a pilóták objektív munkaterhelést mérő eszköz, kormányszervek fejlesztése.