Menü Bezárás

A Gyerekegyetem kis diákjainak tartott előadást az önvezető autókról Szalay Zsolt

A Műegyetem 2018-ban is meghirdette a Gyerekegyetem tábort, amelyre több száz kis diák jelentkezett. Múlt héten az alsósok ismerkedtek a tudomány világával, ezen a héten pedig a felsős általános iskolások kutathatnak, kísérletezhetnek, és hallgathatnak izgalmasabbnál izgalmasabb előadásokat.

Dr. Szalay Zsolt, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar oktatója hétfőn délelőtt az önvezető autók világába vezette el a gyerekeket. Bemutatta, hogy milyen számítógépek működtetik az autókat, hogy hol tartanak a mérnökök az önvezető autók fejlesztésében, hogy milyen fontos szabályozási kérdésekre kell még választ találniuk a szakembereknek.
A Gépjárműtechnológia Tanszék vezetője beszélt a gyerekeknek a ZalaZone tesztpályáról is, amely egyedülálló lehetőséget nyújt majd arra, hogy a járműipari cégek biztonságos körülmények között tesztelhessék az önvezető autókat. Az előadás után az érdeklődő gyerekek kérdéseikre válaszul többek között azt is megtudhatták, hogy a Műegyetem mérnökei épp azon dolgoznak, hogy az önvezető járművek képesek legyenek a járdán álló emberek viselkedéséből előre jelezni, lelépnek-e az útpadkáról, vagy sem. Az izgalmas téma láthatóan magával ragadta a diákokat, bár Dr. Szalay Zsolt elárulta, hogy a gyors technológiai fejlődés ellenére, nekik még biztosan meg kell szerezniük a jogosítványt, ha autózni akarnak a jövőben.