Menü Bezárás

A jövő önvezető autóinak tökéletesítésén dolgozunk

Dr. Tihanyi Viktor

Telefonnal irányított parkolás, önálló sávtartás és -váltás, forgalomkövetés. Néhány BME-s újítás az autonóm járműfejlesztés területén, amelyekről a KJK oktatója beszélt.

„Több éves kutatómunka eredményeként számos innovatív fejlesztésről számolhatunk be: szakembereinkkel elektronikusan irányítható járművet alkottunk, amely sávtartó, sávváltó és járműkövető funkcióval rendelkezik. Az autó így képes a forgalmi dugókban emberi beavatkozás nélküli önálló működésre” – foglalta össze az autonóm járműfejlesztés és mesterséges intelligencia területén elért legfrissebb műegyetemi sikerekről Tihanyi Viktor, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) Gépjárműtechnológia Tanszék adjunktusa, az autonóm járműrendszerek kutatásával foglalkozó műegyetemi EFOP pályázat szakmai vezetője.
„Az elméleti bázisú alapkutatások mellett törekedtünk arra, hogy elképzeléseinket ne szimulációkon, hanem valós járműveken teszteljük. Az elmúlt fél évben olyan gyakorlati vizsgálatokat folytattunk, amelyekkel a nagyközönség és a média számára is transzparenssé tettük az általunk végzett fejlesztéseket” – osztotta meg a műegyetemi oktató. Kutatótársaival élő demonstrációs előadásokra készítették fel az önvezető járműveket, amelyek révén a tudományos eredmények elismertségének növelése, a megvalósítással pedig a kutatás hatásának növelése volt a cél.

Tihanyi Viktor elárulta, hogy a jelenleg félidejénél tartó EFOP pályázat ütemtervében vállaltakat sikerül tartania az önvezető autók és tesztelési eljárásuk fejlesztésére vállalkozott kutatócsoportnak. A hátralévő időben az elméleti tudást megerősítő know-how bővítésén, továbbá az elméleti megfontolásokat támogató gyakorlati ismereteken túl a tesztpályához kapcsolódó feladatokon lesz a fő hangsúly.

„A projekt végére a cél egy komoly, átfogó szakmai program kialakítása az autonóm járművek tesztelésére vonatkozóan a zalaegerszegi tesztpálya autóipari szereplőkkel közös használatára. További terv a fejlesztéssel összefüggő műegyetemi alaptudás minél nagyobbra emelése és kamatoztatása az oktatásban. A diákok számára egyértelművé szeretnénk tenni, hogy az itt dolgozó tanárok nagyon magas szintű elméleti tudással és szignifikáns gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek az autonóm járművek területén”

A teljes cikket a www.bme.hu-n olvashatják.

Forrás: bme.hu

Fotó: Philip János