Menü Bezárás

COST Action WISE-ACT Budapest találkozó

Több mint 60 európai szakember gyűlt össze a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, hogy az önvezető járművek technológiai és társadalmi kérdéseinek jövőjéről osszák meg gondolataikat. A COST Action nemzetközi kutatási hálózat kitüntetett témákban a tudományos kollaboráció létrejöttét segíti elő. A budapesti találkozó kivételes lehetőséget biztosított arra, hogy az európai kutatói közösség megismerkedjen az EFOP program kutatási eredményeivel és a ZalaZONE tesztpálya által nyújtott lehetőségekkel.

A rendezvény első napján Szalay Zsolt, a Gépjárműtechnológia Tanszék vezetője az autonóm járműves oktatási és kutatási program mellett a tesztpálya funkcionalitását és szakaszait mutatta be, amelyet egy vállalkozó kedvű csapatélőben is megismerhetett. Tihanyi Viktor, a Közlekedési és járműmérnöki Kar docense az EFOP program struktúrájáról, kutatási irányairól, eredményeiről és a tesztpályával való együttműködésről beszélt a nemzetközi csapatnak. A program a tesztpálya bejárásával zárult, ahol a résztvevők testközelből láthatták az épülő és tervezett elemeket, mint a Smart City zóna, a kereszteződések, az autópálya szakasz, a fékteszt terület és a dinamikus platform.

A találkozó során a résztvevők a jövőbeli kutatási lehetőségekről is tanácskoztak, különös tekintettel a Horizon 2020 kutatási keretprogram soron következő felhívásaira.