Menü Bezárás

A Műegyetem és a Magyar Autóklub együttműködése révén megalakult a Magyar Autóklub Csonka János Tudományos Tanács

Dr. Varga István dékán, BME; Pálfalvi András kancellár helyettes, BME; Dr. Hatala József elnök, Magyar Autóklub; Dr. Józsa János rektor, BME; Milovukovics Györgyi főtitkár, Magyar Autóklub; Marinka István főtitkár helyettes, Magyar Autóklub; Gyulainé dr. Tóth Zsuzsa jogi igazgató, Magyar Autóklub; Dr. Nagyszokolyai Iván docens, BME; Berezvai Gábor igazgató, Magyar Autóklub

Felismerve, hogy a fenntartható mobilitás olyan közös érdek, amely a nagy múltú tudományos központok, valamint a gyakorlati tapasztalatokat és társadalmi igényeket összegző civilek együttműködését igényli, 2019. május 14-én együttműködési megállapodást írt alá Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora és Dr. Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke, létrehozva a Magyar Autóklub Csonka János Tudományos Tanácsot.

Az együttműködésben részt vevő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem meghatározó szereplője a műszaki felsőoktatásnak, továbbá rendelkezik a megalapozott kutatásokhoz szükséges tudásbázissal, tudományos műhelyekkel és korszerűen felszerelt laboratóriumokkal.
A Magyar Autóklub a  Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tagja, a legnagyobb tagsággal rendelkező magyarországi autós civil szervezetként 1900-ban történt megalapítása óta képviseli az autósok, a közúton közlekedők érdekeit és nyújt számukra mobilitás szolgáltatást.
Az összefogás célja a Csonka János Tudományos Tanács létrehozásával, hogy fenntartható közlekedési trendek és mobilizációs jövőképek felvázolásával segítse a szakmai és a döntéshozók munkáját. Kutató-ismeretterjesztő tevékenységet végezve juttassa el kidolgozott javaslatait a közlekedés mindennapi résztvevőihez, egyúttal közérthető és érdeklődésre számot tartó módon segítse elő a fenntartható mobilizáció igényének megformálását és terjesztését.

Csonka János elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar műszaki felsőoktatás gyakorlatának folyamatos korszerűsítésével, találmányok hosszú sora fémjelezte az oktatás melletti tevékenységét. Az élő szakmai műhelyt alapító szervezetek megtiszteltetésnek tartják, hogy felvehették Csonka János nevét, és ehhez a névhez méltó módon kívánják – közlekedésszervezési és járműipari tudományos – munkájukkal támogatni a teljes mobilitási spektrumot, a közlekedésben résztvevőket.

Fotó: Philip János, bme.hu