Menü Bezárás

Palkovics László miniszter a Műegyetemen köszöntötte nyugdíjba vonulásuk alkalmából kollégáinkat, Lévai Zoltánt és Emőd Istvánt

Ünnepélyes keretek között búcsúztatta a Gépjárműtechnológia Tanszék két nyugdíjba vonuló oktatóját, Dr. Lévai Zoltánt, a BME Professor Emeritusát, a Közlekedésmérnöki Kar egykori dékánját, valamint Dr. Emőd Istvánt a BME címzetes egyetemi tanárát. Az eseményen köszöntőt mondott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki elismerő oklevelet is átadott.

Dr. Lévai Zoltán, Professor Emeritus

Dr. Lévai Zoltán a Budapesti Műszaki Egyetem hadmérnöki karán szerzett gépészmérnöki oklevelet 1952-ben, majd a Szentpétervári Állami Műszaki Egyetemen műszaki tudományok kandidátusa címet. 1967-től a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A BME Közlekedésmérnöki Kar Gépjárművek Tanszékének vezetője, intézeti igazgatója és dékánja is volt, emellett rektorhelyettesi szerepet is vállat 1963-1967 között. 90. életévét 2019. július 07-én töltötte be.

Számos publikáció és 12 könyv szerzőjeként nagy szakmai elismerésnek örvend, kiváló oktatói munkájának köszönhetően pedig a kar hallgatói között is nagy népszerűségre tett szert.

Dr. Emőd István, címzetes egyetemi tanár

Dr. Emőd István a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán, járműgépész szakon szerzett gépészmérnöki oklevelet 1963-ban, majd ezt követően műszaki doktori címet, illetve PhD fokozatot. Oktatói szakmai pályafutását tanársegédként a Gépészmérnöki Karon kezdte, majd 1969-től a Közlekedésmérnöki Karán folytatta munkáját. A Járműgépészeti Intézet igazgatóhelyettese, majd igazgatója, valamint 2001-2003 között a Gépjárműtechnológia Tanszék megbízott tanszékvezetőjeként irányította szakmai munkát.

Számos publikáció szerzője, többek között Dr. Dezsényi Györggyel és Dr. Finichiu Liviuval közösen jegyzik a Belsőégésű motorok tervezése és vizsgálata című szakkönyvet, ami a 90-es évektől kezdve a tananyag részét képezi. A könyvért nívódíjjal tüntette ki Michelberger Pál, a Műegyetem egykori rektora.

Szívből köszönjük a kollégák több évtizedes áldozatos szakmai és oktatói munkáját!