Menü Bezárás

“Eddig soha nem tapasztalt módon egyszerűsödhet a városi utazástervezés”

Egy új applikáció révén válnak elérhetővé a személyre szabott közlekedési módok abban az európai uniós projektben, amelyben a KJK szakemberei is részt vesznek. Erről a projektről mesélt a bme.hu-nak Esztergár-Kiss Domokos, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszékének tudományos munkatársa.

„A városi közlekedéstervezés paradigmaváltásának lehetünk most tanúi, ahol fejlesztőként is formálhatjuk ezt a folyamatot” – árulta el a Műegyetem MaaS4EU nevű kutatás-fejlesztési projektben betöltött szerepéről a kezdeményezésben részt vevő, intézményen belüli szakembergárda programkoordinátora. „Az egyéni preferenciák szerinti utazástervezést, a foglalásokat, a díjfizetést és a díjhordozó ellenőrzését számos közlekedési módra egy online mobiltelefonos platformon biztosítjuk a felhasználóink számára, akiknek egy ingyenesen letölthető alkalmazás használatával lényegesen egyszerűbb lesz az utazások lebonyolítása” – ecsetelte a technológiai innováció egyediségét a KJK oktató-kutatója.

A MaaS-szolgáltatásokkal (Mobility as a Service, azaz mobilitási) foglalkozó európai uniós projekt a Horizon 2020 kutatás-fejlesztési program része; lényege és egyben különlegessége, hogy az egyéni és a közösségi közlekedés hatékony kombinációjával a felhasználó egyéni és költségigényeihez igazodva segíti az ideális útvonalopció és közlekedési mód megtalálását. Ebben a különféle állami szolgáltatók és piaci szereplők egyaránt közreműködnek. „A fejlesztés általános célja a környezeti terhelés csökkentése, a lakosság mobilitásának elősegítése, a nagyobb utasbiztonság, a fokozottabb megbízhatóság, a forgalmi dugók csökkentése, a környezetkímélő eszközök preferálása és az országok közötti átjárhatóság megkönnyítése” – ismertette a műegyetemi szakember.

A teljes interjú itt olvasható.

Forrás: bme.hu

Fotó: Takács Ildikó