Menü Bezárás

Kellő odafigyeléssel a gépjárművek is átvészelik a karantént

Az új koronavírus-járvány következtében a huzamosabb ideig nem vagy csak keveset használt autók szükséges állagmegóvásáról beszélt Zöldy Máté, a KJK oktatója a bme.hu-nak.

„A gépjárművek alkatrészei és a bennük lévő üzemanyag sem megy tönkre néhány hét vagy hónap állás következtében, ám a tulajdonosoknak vannak olyan feladataik, amelyek teljesítésével a későbbi váratlan problémák elkerülhetők” – hívta fel a figyelmet Zöldy Máté, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárműtechnológia Tanszékének tudományos főmunkatársa.

„A korlátozó intézkedések ellenére legalább hetente egyszer érdemes nemcsak beindítani a benzines, dízeles vagy akár elektromos autónkat, időnként ‘meg is kell járatni’ azokat, ellenkező esetben nehézkesen indulhatnak” – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: ezt a műveletet tankolás után is indokolt megtenni.

A KJK kutatója szerint a hosszú ideig tartó állás nem tesz jót az elektromos autóknak sem: „a ritkább használat miatt különösen fontos, hogy óvakodjunk az akkumulátorok túltöltésétől, ami a hőterhelés mellett káros kémiai folyamatokat indít be és jelentősen megrövidítheti annak élettartamát”.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: bme.hu