Menü Bezárás

Selfish or Altruistic Automated Driving? Dr. Kulcsár Balázs (Chalmers University) előadása

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Dr. Kulcsár Balázs, a svéd Chalmers University oktatójának Selfish or Altruistic Automated Driving? című előadására.

Az előadás témája az összekapcsolt automata járművek (CAV) altruista irányításának problémája. A szabályozási cél a mozgó forgalmi torlódások megakadályozása, amit a humán vezetésű járművek autókövetési dinamikája okoz. A CAV-okkal kapcsolatos tanulmányok többségében önző vezetési stratégián alapuló szabályozási filozófiát követnek, amely így kizárólag az ego jármű céljait szolgálja. Ugyanakkor a teljes forgalom optimális (zavarmentes) irányítása érdekében altruista irányítási stratégia javasolt a CAV-ok számára. Az altruista vezérlés problémája ún. modell prediktív szabályozás (MPC) keretén belül fogalmazható meg a CAV-ok gyorsulásának és sávváltási manővereinek irányítása érdekében.

Időpont: 2019. dec. 4. 14:00-15:30

Helyszín: BME ST ép. Fsz. ST KIS terem

EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00001: Tehetséggondozás és kutatói utánpótlás fejlesztése autonóm járműirányítási technológiák területén – A projekt a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.