Menü Bezárás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium is üdvözölte a Műegyetem és az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ duális képzésben való együttműködését

A Műegyetem Dísztermében jelentette be 2020. szeptember 14-én Magyar Ferenc miniszteri főtanácsadó, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszéke és az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. továbbiakban Aeroplex Kft. közösen indít duális képzést a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar hallgatói számára. A járműmérnöki mesterképzés (MSc) keretében meghirdetett angol nyelvű Légi Jármű Karbantartó és Javító Specializációt az Egyetem és az Aeroplex Kft. szakemberei közösen dolgozták ki.

Az együttműködés hivatalos bejelentése alkalmából Józsa János rektor köszöntötte a vendégeket, majd Magyar Ferenc miniszteri főtanácsadó beszélt az ipari vállalatok és a BME együttműködésének fontosságáról. A főtanácsadó kiemelte: „Napjainkban és az elkövetkezendő évtizedekben jelentkező kihívásokra és igényekre kizárólag akkor tudnak az ipari vállalatok és a Magyar Honvédség hatékonyan reagálni, ha megfelelő képzettségű szakemberek állnak rendelkezésükre.”

Demény Árpád, az Aeroplex Kft.  ügyvezető igazgatója hangsúlyozta a most induló duális képzés fontosságát. ”Vállalatunk -a nálunk dolgozó mérnöki állomány megnövekedett átlagéletkorának, az új piaci kihívásoknak és lehetőségeknek, valamint a magas színvonalú repülőmérnök-képzésnek köszönhetően – 2019-ben úgy döntött, hogy duális képzés és ipari-kutatási megbízások formájában mélyíti  el kapcsolatát  a Műegyetem Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszékével. Ez a kapcsolat több mint tízéves múltra tekint vissza, azonban a most induló duális képzés új ipari igényekre reagál.”

Napjainkban és az elkövetkezendő évtizedekben jelentkező kihívásokra és igényekre kizárólag akkor tudnak az ipari vállalatok és a Magyar Honvédség hatékonyan felkészülni, ha megfelelő képzettségű szakemberek állnak rendelkezésre. Ezért a képzés kialakításának már korai szakaszában a Honvédelmi Minisztérium is partnerként csatlakozott a felekhez.

A képzés beindítását követően a repülés vonzó hatása, a korszerű technológiákkal való megismerkedés, a munkalehetőség, valamint a megszerezhető szakmai képességeket követő magas hozzáadott értékű tevékenység miatt nagy hazai és külföldi hallgatói érdeklődés várható.

Az ipari, a minisztériumi és az egyetemi partneri kapcsolat eredményeként pedig kölcsönösen előnyös technológiai, informatikai és humán erőforrás-menedzsmenttel kapcsolatos tudástranszfer alakul ki, ami előmozdítja a karbantartási és javítás módszerek kutatását és fejlesztését is ipari támogatással és akadémiai részvétellel. Az új technológiák és módszertanok bevezetése tovább növeli a résztvevő partnerek piaci részesedését és árbevételét. Mindezek globális hatásaként Magyarország ipari termelésének és gazdaságának növekedése is várható.

Aeroplex Közép-Európai Kft.

Az Aeroplex Kft önálló társaságként 1992-ben jött létre Budapesten. Ma már egy erős állami tulajdonú gazdasági társaságként működik Európa szívében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amely, 2016 óta folyamatos pozitív eredményeket elérve, töretlen bizalmat kapva, ismét piacképessé vált.

Az Aeroplex célja, a hatékonyság és a minőség növelése a költségek csökkentése mellett ezért a LEAN rendszert alkalmazza a folyamatok optimalizálására. Társaságunk – a menedzsment és a mögötte álló (mára 500 főt meghaladó) teljes személyi állomány támogató munkájának köszönhetően – egyértelműen növekvő pályán halad előre.  Az újra tervezés egyben egy operatív kultúraváltást is jelentett, ami a cégben rejlő és a múltból hozott szakmai tudást ötvözi az eredményközpontú szemlélettel.

A fotón szereplők: Rohács Dániel tanszékvezető, Kotán Attila kancellár, Magyar Ferenc miniszteri főtanácsadó, Józsa János rektor, Juhász Roland államtitkár, Demény Árpád ügyvezető igazgató, Simon Katalin ügyvezető igazgató, Mándoki Péter dékán

Fotó: Philip János