Menü Bezárás

A műholdas navigáció légi közlekedésben való hazai, regionális meghonosításáért adták át az idei Közlekedési Innovációs Díjat

Dr. Somogyi Rita, a hazai légiforgalmi szolgáltató, a HungaroControl innovációs fejlesztőmérnöke, a Kar egykori oktatója nyerte el idén az egymillió forintos pénzjutalommal járó Közlekedési Innovációs Díjat. Az elismerést a műholdas leszállító eljárások hazai, vidéki repülőtereken történő megtervezését, kialakítását megvalósító projekt létrehozásáért és vezetéséért kapta. Ezek az eljárások lényegesen rugalmasabbá, illetve adott esetben környezetkímélőbbé teszik a megközelítési egyenesek vonalvezetését, ezzel egyszerűsítve a repülőgépek landolását, valamint költséghatékony alternatívát jelentenek a klasszikus földi navigációs rendszerekhez képest.

A Közlekedési Innovációs Díjat 2020. november 5-én este ünnepélyes keretek között, a koronavírus-járvány terjedésének lassítását célzó kormányzati intézkedések szigorú betartása mellett adták át. Az elismerést Dr. Somogyi Rita, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. innovációs fejlesztőmérnöke vehette át Bartal Tamástól, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatójától. A nyertes pályamű egy már folyamatban lévő, európai uniós társfinanszírozással megvalósuló projekt, amely regionálisan is meghonosítja a műholdas légiforgalmi navigációt hazánkban.

A projekt keretében egyrészt a műholdas navigációs eljárások megtervezését és bevezetését valósítják meg tíz hazai repülőtéren (Békéscsaba, Debrecen, Győr-Pér, Kecskemét, Nyíregyháza, Pápa, Pécs-Pogány, Sármellék, Szeged és Szolnok), másrészt ahhoz kapcsolódóan egy földrajzilag az egész országot lefedő úgynevezett GNSS-jelmérő hálózatot is kialakítanak és üzemeltetnek. A projekt az idei év végén zárul.

“Ezek a műholdas leszállító rendszerek, amelyeket a hazai vidéki repülőterekre fejlesztünk, azt teszik lehetővé, hogy ne feltétlenül egy fixen meghatározott egyenes szakaszon kelljen a repülőgépeknek a leszállópályára érkezniük, hanem megtehessék ezt akár egy nem egyenes, hanem körívekből álló, vagy más vonalon, ami kifejezetten hasznos tud lenni például kedvezőtlen terepviszonyok vagy zajérzékeny területek közelében” – mondta a pályázatáról dr. Somogyi Rita.

A fejlesztés, amellett, hogy hozzájárul a régiók kohéziójához az országon belül, pozitív gazdasági és környezetvédelmi hatásai is vannak, továbbá tudományos hozzáadott értékkel is rendelkezik.

„Meggyőződésem, hogy a magyar innováció az egész világon versenyképes, a magyar tudás külföldön is eladható, ezért alapítottuk a Közlekedési Innovációs Díjat. Az idei nyertes pályamunka nagymértékben hozzájárul hazánk gazdasági növekedéséhez, versenyképességének erősítéséhez.” – fogalmazott Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója.

A Közlekedési Innovációs Díjat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) alapította 2019-ben.

A beérkezett tizennégy pályamű bizonyítja, hogy sokszínű innovációs potenciál rejlik a közlekedésben, amelyek kiaknázása mindennapjainkat teszi jobbá.” – jegyezte meg Dr. Tóth János, KTE főtitkár, a bíráló bizottság tagja.

Az elismerés küldetése a közlekedési ágazat fejlesztésével kapcsolatos előremutató ötletek, innovatív kezdeményezések, tudományos elképzelések felkarolása, a közlekedési szakma utánpótlás-nevelésének, megbecsültségének támogatása. A nyertes nettó 1 millió forintos pénzjutalomban részesül.

Forrás: NÚSZ Zrt.

Fotó: Philip János