Menü Bezárás

Az elektromos buszok elterjedését segíti a Startup Campus program nyertes csapata

Az elektromos buszok elterjedését segíti az a Bolley elnevezésű projekt, amelyet a KJK Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszékének szakembereiből álló csapat, Csonka Bálint tudományos munkatárs, Földes Dávid tudományos munkatárs, Havas Márton PhD-hallgató, valamint Csiszár Csaba egyetemi docens mutatott be az UNI BME Startup Program inkubációs programjának keretében. A Bolley egy olyan intelligens rendszerfejlesztő szoftver, ami hálózatszintű elektrifikációs tervet készít közforgalmú városi autóbusz hálózatra. Megadja a választ, arra a kérdésre, hogy milyen autóbuszt és töltőberendezést vegyen a szolgáltató, hova telepítse a töltőberendezéseket és mikor töltse a járműveket.

Az UNI BME Startup Program az őszi szemeszterben a városi mobilitás területén kereste a legjobb megoldásokat: a téma aktualitását és az élet minden területét érintő kihívásait a járvány újabb hulláma bizonyította. A KJK szakemberei az öthetes inkubációs program után elmondták, a képzés segített átértékelni számukra a fejlesztés egyes elemeit, továbbá a célcsoportot. Sok ötletük volt, de a kurzusok mutatták meg igazán számukra a következő lépéseket.

Ötletük alapja az a számadat, amely szerint a BKK járművei évente 92 ezer tonna szén-dioxidot bocsátanak ki a fővárosban. A budapesti tömegközlekedési eszközök elektromosra cserélésének olyan hatása lenne, mintha minden nap 40 ezer autóval kevesebb lenne az utakon – vélekedtek. A jövőben egyébként számos városban gondolkodnak hasonlóan a jövőről és cserélik le a meglévő, elavult állományt: ott a Bolley-szoftvert a közösségi közlekedés finanszírozói és a közlekedéstervező szervezetek használhatják. Az innováció segít számukra megtalálni a megfelelő infrastruktúrát: milyen típusú autóbuszt és töltőberendezést, valamint akkumulátorokat használjanak és a menetrendhez igazodva a leggazdaságosabb megoldást választhassák.

A Startup Campus, a Hiventures és a BME közös inkubációs programjának zsűrije a Bolley-t is beválasztotta a nyertesek közé, így a csapat már a befektetők támogatásával folytatja a munkát.

Szívből gratulálunk a kiemelkedő eredményhez!

Az UNI BME Startup Program záróeseményéről a bme.hu-n olvashatnak részletes beszámolót.

Forrás: bme.hu