Menü Bezárás

Innovációs nap a ZalaZONE-on

2021. október 1-jén a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán megrendezett III. ZalaZONE Innovációs Napon az autonóm közlekedés és a drónok kutatás-fejlesztésének eredményei és legújabb irányai kerültek előtérbe, amit a szakmai konferencia mellett önvezető légi és földi járművek bel-és kültéri bemutatójával színesítettek. A rendezvény délutáni részében az agráriumot érintő oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodást írtak alá.

Az Innovációs Napra érkezett közel 250 szakmai vendéget házigazdaként Szalay Zsolt, a ZalaZONE kutatási és innovációs igazgatója köszöntötte, aki a programra utalva elmondta: a zalaegerszegi tesztpálya digitális infrastruktúrája és rendkívül korszerű kommunikációs hálózata segítségével immár az önvezető földi és légi járművek együttműködését is képesek vizsgálni.

A rendezvény díszvendége, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megnyitó köszöntőjében a tesztpálya mellett kialakítandó tudáskörnyezetről beszélt. A pálya közvetlen szomszédságában egyetemi kutatóépületek létesülnek, és modern vállalkozások építkeznek.

Az előadásokat követően a vendégek a Konferenciaközpont aulájában és galériáján a partnerek által előkészített beltéri demonstrációkat tekinthettek meg. Nagy sikert aratott a BME Automated Drive Laboratóriumának „Central Perception” elnevezésű demója, melynek során a teremben egy szenzorokkal felügyelt zebrát építtettek, ahol a VR-szemüveget viselő gyalogos kelt át az úton a csak általa látott virtuális autó elé lelépve. A veszélyhelyzetet érzékelő számítógépes rendszer pedig beavatkozott és a járművet még időben lefékezte.

A délutáni órákban a tesztpálya Dinamikai felületén szervezett kültéri bemutató keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói és a CollMot Robotics Kft együttműködésében Autonóm drónraj és autonóm driftelő autó közös koreográfiáját tekinthette meg a közönség.

Az eseményről a bme.hu-n olvashatnak részletesebben.

Forrás: bme.hu

Fotó: Antal Lívia, Seres Péter