Menü Bezárás

Világelitben a Műegyetem

Több kategóriában is kiválóan szerepelt a Műegyetem a világszínvonalon egyik legjelentősebb szakmai számvető, a brit Quacquarelli Symonds (QS)  legújabb felmérésén. Mérnöki-technológiai tudományokban világszinten 211., a gépészmérnöki – ahová a nemzetközi besorolás alapján a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar is tartozik – a legjobb 200 közé került a BME.

Idén a felsőoktatási intézményeket 5 szempont szerint értékelték, tudományterületenként eltérő súlyozással. A mérlegelésnél az alábbi aspektusok voltak mérvadóak: akadémiai elismertség, munkáltatói elismertség, publikációk és hivatkozások aránya, a Hirsch-index és az International Research Network (INR), azaz az intézmény adott tudományterületen kiépített nemzetközi kutatói együttműködései.

A rangsorkészítő szakemberek a világ legjobb 1543 felsőoktatási intézményének teljesítményét elemezték 5 tágabb és 51 szűkebb tudományterületen. A BME az 5 tágabb tudományterület rangsorából 4 kategóriában is helyezést ért el (Engineering & Technology, Natural Sciences, Arts & Humanities és Social Sciences & Management). Ebből kettőben jelentősen javított a korábbi eredményén, míg további kettőben idén szerepel először a Műegyetem.

Az Engineering & Technology, azaz mérnöki-technológiai tudományok QS ranglistájára idén ismét egyedüli magyar felsőoktatási intézményként került fel a BME, és látványosan előre lépve az előkelő 211. helyet szerezte meg. A tavalyi eredményhez képest 62(!) helyet javított a skálán, és idén ismét az első számú hazai mérnöki-technológiai képzőhely a BME lett.

Forrás: bme.hu