Menü Bezárás

Vissza a Tudományba! – pályázati felhívás kisgyermeket nevelő műegyetemi oktatóknak

A BME havi rendszeres hozzájárulással támogatja a kisgyermekes oktatói tudományos fejlődését.

A Műegyetem számára fontos és hosszútávú érdek, hogy a gyermeket vállaló oktatók a kisgyermekes években se essenek ki a tudományos életből, szakmai pályafutásukat gyermeknevelés mellett is folytatni tudják. A BME újabb és újabb kezdeményezésekkel próbál tenni azért, hogy az egyetem igazi családbarát munkahellyé váljon. A napokban a BME Tehetségsegítő Tanácsa a Rektori Kabinet támogatásával egy új pályázati felhívást tett közzé a kisgyermeket nevelő műegyetemi oktatók számára.

„Sok szülőnek nagy nehézséget okoz, hogy a kisgyermekes években a tudományos előmenetelére is kellő időt fordítson. Különösen nehéz az az időszak, amikor a szülő a GYED, GYES után már újra főállású oktatóként dolgozik az egyetemen, a gyerekek viszont még picik és nagyon sok odafigyelést igényelnek, esetleg egyik betegségből a másikba esnek; máskor gyakori óvodai-bölcsődei szünnapok nehezítik a család életét. Sok szülő tapasztalja, hogy szinte semmire nincs ideje a kisgyermekes időszakban – még az oktatási munkát is alig győzi, a tudományos kutatásra pedig már valóban ritkán marad energiája. Egy rendszeres havi támogatás, amelyből a szülő heti egy napra háztartási segítséget vagy családsegítőt fogadhat, legalább némi terhet levenne a fiatal szülők válláról. Ahhoz, hogy az így felszabaduló idő ne folyjon el a mindennapok rengeteg tennivalója közt, hanem valóban az ifjú szülő tudományos előrehaladását szolgálja, átgondolt előretervezésre, és a terv véghezviteléhez folyamatos odafigyelésre van szükség. Így jött az ötlet, hogy írjunk ki pályázatot magas színvonalú publikációk készítésének támogatására: olyan tudományos cikkek elkészítésére, amelyek várhatóan nemzetközi figyelmet keltenek, ezzel is lökést adva a fiatal kolléga szakmai pályafutásának” – fejtette ki a pályázati felhívás céljáról Bagi Katalin, a BME Tehetségsegítő Tanács elnöke.

A pályázat keretében havi bruttó 85.000 Ft keresetkiegészítés nyerhető el 12 hónapos időtartamra, valamint külön támogatást nyújt az egyetem azzal, hogy a pályázati nyertesek munkáját az egyéves időszak alatt személyes mentorok is segítik.

A mentor feladata, hogy segítse a támogatottat egyrészt a munka és a családi kötelezettségek összeegyeztetésében, másrészt a kutatás munkaterv szerinti előrehaladásában. A mentor havonta (vagy igény esetén gyakrabban is) megbeszéli a fiatallal az előremenetelt, segít az esetlegesen felmerült nehézségek megoldásában, legyen szó akár szakmai, akár személyes problémáról. A mentorokat – akik egykor szülőként maguk is átélték azokat a nehézségeket, amivel a fiatalok most küzdenek – a BME Tehetségsegítő Tanács szakértői készítik fel a feladatra.

A BME bármely teljes munkaidőben foglalkoztatott, PhD vagy DLA fokozattal rendelkező oktatója pályázhat a támogatásra, ha pályája során bármikor legalább 6 hónapnyi időszakot gyermekgondozással összefüggő távolléten, szülési vagy fizetés nélküli szabadságon (pl. CSED, GYED, GYES) töltött, és legkisebb gyermeke még nem érte el a 8 éves életkort. Fontos feltétel, hogy a pályázó a támogatási időszakra ne rendelkezzen egyéb forrásból kutatói ösztöndíjként elnyert finanszírozással, és ne kapjon rendszeres keresetkiegészítést vagy fizetést kutatómunka végzéséért. A pályázónak arról is nyilatkoznia kell, hogy a vele közös háztartásban élő személyek közül senki nincs gyermekgondozással összefüggő távolléten.

„Bízom benne, hogy a kezdeményezés beváltja a hozzáfűzött reményeket, és minél több tehetséges, szülőként is helyt álló fiatal oktatót segít hozzá ahhoz, hogy komoly sikereket érjenek el a tudomány világában. Minden érdeklődőt arra bátorítok, hogy pályázzanak, éljenek a lehetőséggel” – fejtette ki várakozásokkal teli véleményét a BME Tehetségsegítő Tanács elnöke.

A pályázat beadási határideje: 2022. június 20.

A pályázati kiírás részletei és a jelentkezéshez szükséges űrlap a BME Tehetségsegítő Tanács honlapján található:

http://talentum.bme.hu/index.php/palyazatok