Menü Bezárás

Transzformáció és Innováció

Hogyan tudnak együttműködni a jövőben a V4-es országok a transzformáció és az annak részét képező innováció területén? A fenti kérdésre adható lehetséges válaszokat keresték előadások és dinamikus bemutatók mentén a ZalaZone Ipari Parkban, a „Transzformáció és innováció” nevű program keretében. Az eseményről a honvedelem.hu közölt részletes beszámolót.

A kutatás-fejlesztéssel, innovációval, és  hadiiparral is foglalkozó központba látogató magas rangú vendégek a a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a ZalaZone szakembereinek közreműködésével nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is betekinthettek a talán nem is olyan távoli jövő lehetőségeibe.

Dr. Szalay Zsolt, a Műegyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője, a ZalaZone kutatási és innovációs vezetője előadásában a park önvezető tesztpályájának bemutatása mellett beszélt arról is, hogy a központ hamarosan a NATO DIANA védelmi innovációs programjának is részese lehet. (A DIANA program azt vizsgálja, hogy miként lehet civil újításokat a védelmi szférában is hatékonyan alkalmazni.)

Dr. Háry András, a ZalaZone vezérigazgatója általánosságban mutatta be a teljes park sokszínű ökoszisztémáját és lehetőségeit. A gyakorlatra rátérve – többek között – Dieter Kohl dandártábornok, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság innovációért felelős vezetője és Jean-Francois Ripoche, az Európai Védelmi Ügynökség innovációért felelős igazgatója is kipróbálta a ZalaZone tesztpályáján a BME Automated Drive Lab által fejlesztett önvezető autót, amely hivatásos autóversenyzőket meghazudtoló módon képes önmagától szabályszerű, matematikailag pontosan kiszámított körívben driftelésre.

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: honvedelem.hu