Menü Bezárás

Kihajózott a PLOTO! A magyar résztvevők szakmai találkozójával elindult 3,5 éves útjára a PLOTO projekt

A nagyszabású Horizon Europe projekt célja a folyami hajózás időjárási körülményekkel szembeni ellenállóképességének javítása információs szolgáltatásokkal, a hajózhatóságot veszélyeztető körülmények nagybiztonságú becslése, így növelve a folyami áruszállítás versenyképességét.

A projektben 9 országból 21 szervezet, egyetemek és kutatóintézetek, meteorológiai intézetek, folyami hajózással foglalkozó cégek, infokommunikációs rendszer fejlesztését végző vállalatok, kikötők és a vízi áruszállításhoz kapcsolódó egyéb üzemeltetők (pl. vasút) vesznek részt. A magyar résztvevők a projektben:

  • BME Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék, Közlekedési rendszerek és Mobilitási Szolgáltatások kutatócsoportja
  • Budapest Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (kikötő üzemeltető)
  • MÁV Zrt. (vasúti infrastruktúra üzemeltető)
  • RSOE Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (a vízi információs rendszerek üzemeltetése és fejlesztése)

Magyarországon a vízi áruszállítás elenyésző mértékű – 1-2% -, aminek oka – többek között – a rugalmatlanság és a nagy fokú bizonytalanság. A magyar partnerek fő feladata a projekt során fejlesztett módszerek és rendszerek tesztelése a magyar esettanulmány helyszínén, a Csepeli Szabadkikötőben, különös tekintettel a vízi szállításhoz kapcsolódó vasúti szállítás sajátosságaira, egymásra hatására. A Csepeli Kikötő mellett belga és román helyszíneken is hasonló elemzések és fejlesztések történnek. A projekt célja az Európában elérhető vízi információs rendszerek továbbfejlesztése, ezzel a dunai hajózás közúti és vasúti áruszállítással szembeni versenyképességének növelése.

A BME Közlekedési rendszerek és Mobilitási Szolgáltatások kutatócsoport kutatói számos más feladatban is részt vesznek. Vezetőként koordinálják a felhasználói igények feltárását és elemzését, valamint az elemzési keretrendszer fejlesztését célzó feladatokat a folyami hajózás ellenállóképeségének javítása során. A munka során a kutatócsoport tapasztaltabb kutatói mellett (Dr. Csiszár Csaba, Dr. Csonka Bálint, Dr. Földes Dávid), fontos szerepet kapnak fiatal magyar és külföldi MSc-s és PhD hallgatók is (Dahlen Silva, Ahmed Jaber, Hegyi Patrik).