Menü Bezárás

Munkamánia és kiégés a tudományban – webinárium

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) Kisgyermekesek és Kutatónők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága a Researcher Mental Health Observatory COST Akcióval közösen a tavaly októberi Kutatói Életpálya webinárium folytatásaként a munka-magánélet egyensúly témakörében ismét webináriumot rendez 2022. október 10-én 13:00-14:30 között, melynek címe „Munkamánia és kiégés a tudományban”.

A programon Dr. Hoyer Mária klinikai és addiktológiai szakpszichológus (Budai Egészségközpont) és Dr. Kun Bernadette pszichológus (ELTE) ismerteti a munkamánia és kiégés problémakörének elméleti és gyakorlati hátterét, felismerésének lehetőségeit, kezelését és gyógyulását. Az előadásokat követően a szakértők válaszolnak a közönség kérdéseire is. A programot Dr. Kovács Karolina Eszter és Dr. Zsidó András Norbert pszichológusok, az FKA tagjai fogják moderálni.

A program részletei: FKA Kutatói Életpálya Webinárium sorozat következő része: Munkamánia és kiégés a tudományban

Időpont: 2022. október 10. 13:00-14:30
Helyszín: Zoom (nem szükséges előzetes regisztráció)
https://us06web.zoom.us/j/81729319821?pwd=cDJlQituL3FYRktndW1sN1U4ZzlsUT09

Meghívott előadók:
Dr. Kun Bernadette pszichológus, tanszékvezető, habilitált egyetemi docens (ELTE PPK Pszichológiai Intézet)
Dr. Hoyer Mária klinikai és addiktológiai szakpszichológus (Budai Egészségközpont)
Moderátorok:
Dr. Kovács Karolina Eszter (Debreceni Egyetem BTK Pszichológiai Intézet, a Fiatal Kutatók Akadémiájának /FKA/ Kisgyermekesek és Kutatónők Helyzetével Foglalkozó Bizottság társ-koordinátora)
Dr. Zsidó András Norbert (Pécsi Tudományegyetem BTK Pszichológiai Intézet, FKA fjúságmentorációs Bizottság és Nemzetközi Bizottság tagja)
A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) kiemelt hangsúlyt fektet a mentális egészség szerepének hangsúlyozására. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a tudományos kutatói életpályán tapasztalt stresszről, nehézségekről, kiégésről, munkamániáról és a sokszor elvárt hétvégi és esti túlmunkáról, és közösen keressünk megoldásokat arra, hogy a tudományos kutatás minden szintjén dolgozók – a PhD hallgatóktól a professzorokig – egészséges munkahelyi légkörben dolgozhassanak. Ennek szellemében rendszeresen kerül sor a témában releváns előadássorozatok megszervezésére, amelyek érintik a mentális egészség kérdéskörét is. 2021 októberében az FKA Kutatói Életpálya webinárium sorozat első részében Dr. Kismihók Gábor, a Researcher Mental Health Observatory COST Action vezetője tartott előadást, amelynek fókuszában a munka-magánélet egyensúly, a kutatók mentális egészsége és jólléte és a pályázatuk által megfogalmazott nyilatkozatuk (Manifesto) tartalma állt.

Idén októberi programunk témája a munkamánia és kiégés, vendégeink a témában elméleti és gyakorlati szempontból is jártas pszichológusok.

Dr. Hoyer Mária 2006-ban doktorált a Pécsi Tudományegyetemen, jelenleg a Budai Egészségközpont klinikai szakpszichológusi, klinikai addiktológiai szakpszichológusi és alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológusi képesítéssel rendelkező munkatársaként folytatja tevékenységét. A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszék keretében működő Addiktológus szakpszichológus szakképzésnek alapító tagja és a képzés vezetője. 2008 és 2018 között a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológia Tanszékének vezetője volt. Előadásában kitér a munkamánia problémakörének megjelenésére és tematizálódására, a férfiakra és nőkre jellemző addikciók kialakulására, ezek kezelésére, a gyógyulásra, valamint a munka sajátságos szerepére a folyamatban, érintve a nemi szerepek rögzültségét, illetve változását, a szerepkonfliktust, az esetlegesen fennálló családi problémákat.

Dr. Kun Bernadette 2011-ben doktorált az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológia Kar, Pszichológiai Intézet Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetője és habilitált egyetemi docens. Kutatásai szorosan kapcsolódnak a különféle addikciók területéhez, kitérve a munkafüggőség, a testedzésfüggőség, a kényszeres vásárlás, valamint a szerencsejáték zavar pszichológiai háttérmechanizmusaira, valamint az addikciók és az érzelmi intelligencia és alexitímia közötti kapcsolatra. Előadásában kitér a munkamánia elméleti alapjaira és gyakorlati manifesztációjára, a probléma felismerésének lehetőségeire, a harmadik évezredre jellemző életmódbeli és munkavégzési sajátosságok szerepére.

Úgy gondoljuk, hogy a munkamánia témakörének körüljárása kiemelten releváns a kutatói életpálya vonatkozásában, különös tekintettel a pályakezdő és fiatal kutatókra. A program lehetőséget biztosít a nem pszichológus kutatók számára, hogy szakemberektől jussanak hozzá hiteles információkhoz mind a probléma elméleti, mind gyakorlati aspektusait tekintve. A szakértők előadásait követően a közönségnek lehetősége lesz kérdések megfogalmazására is, és így további tapasztalatok és ismeretek megszerzésére. A programot és vitát az FKA két pszichológus tagja, Dr. Kovács Karolina Eszter és Dr. Zsidó András Norbert fogják moderálni.