Menü Bezárás

Magyarországot is beválasztotta neves innovációs programjába az MIT

Az MIT-vel, a világ egyik legelismertebb műszaki egyetemével dolgoznak együtt a magyar innovációs ökoszisztéma műegyetemi szereplői a következő két évben. A bostoni Massachusetts Institute of Technology vállalkozói akcelerációs programjának célja, hogy együttműködésre sarkallja a nemzetközi résztvevőket, akik aztán hatékonyabban segíthetik saját régiójuk fejlesztését. Magyarországnak ezzel lehetősége nyílik arra, hogy a világ innovációs élvonalába kerüljön.

Az MIT REAP programra a világ minden tájáról igyekeznek bekerülni a szcéna ambiciózus szereplői. Ebben az évben Magyarország is a kiválasztottak közé került, ugyanis hazánk jelentkezését is elfogadták a regionális vállalkozói akcelerációra, amelyet az Egyesült Államok leghíresebb technológiai felsőoktatási intézménye, a Massachusettsi Műszaki Egyetem indított.

A globális kezdeményezés célja, hogy erősítsék az innováció-vezérelt vállalkozói ökoszisztémát, amely hosszú távon hatással tud lenni a helyi és világgazdaságra, társadalmi folyamatokra. A cél, hogy a világ egyik legmodernebb innovációs programjának segítségével a kiválasztott régiók is az élvonalba kerüljenek.

“A részvétellel az a célunk, hogy beemeljük Magyarország innovációs ökoszisztémájába a legújabb és legjobb nemzetközi gyakorlatokat.” – mondja Jónás László, a Design Terminal szakmai vezetője. – Ezáltal előbbre tudunk lépni a nemzetközi innovációs rangsorokban.”

Az MIT évente 8 új partnerrégiót választ be a 2 éves programba, belőlük multidiszciplináris csapatokat alkotnak, a meghívott regionális szereplőket pedig arra ösztönzik, hogy osszák meg egymással tapasztalataikat, tanuljanak egymástól. Magyarország a 2022-23-ban rendezett program 9. évfolyamába került be, az amerikai egyesült államokbeli Kansas City, Omaha, St. Louis és Des Moines, a Dominikai Köztársaság, a brazil Piauí illetve Nyugat-Ausztrália partnereként.

Minden régióból egyszerre képviselteti magát a programban az adott ökoszisztéma 5 legfontosabb csoportja, így a kormányzati, a nagyvállalati, az akadémiai szektor, a kockázati tőkések és a vállalkozók is. Magyarországról a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletében Dr. Szalay Zsolt, a Gépjárműtechnológia Tanszék tanszékvezetője, valamint Dr. Nemeslaki András, a Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék tanszékvezetője vesz részt a programban, továbbá a Magyar Nemzeti Bank, a a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Oncompass Medicine Hungary Kft., a 77 Elektronika Kft., a 4iG Nyrt. és a Design Terminal.

“Hatalmas lehetőség és megtiszteltetés, hogy az MIT-n képviselhetem a nagyvállalati és tőkebefektetői szempontokat – mondja Dr. Sárhegyi István űripari befektető. – Rendkívül fontosnak tartom, hogy egy olyan ökoszisztémát hozzunk létre Magyarországon, amely izgalmas lehetőség a nagyvállalatok és befektetők számára.”

“Egy rázós évtizedben kell elérnünk a fenntartható gazdasági felzárkózást. A siker kulcsa a tudás, a tőke és az új technológiák összekovácsolása lesz.” – hangsúlyozta Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. “Külön-külön, elszórva rengeteg innovációs potenciál van a magyar gazdaságban, célunk olyan platformok, jó gyakorlatok kialakítása, ahol az összekapcsolódó tudás nemzetgazdasági szinten is jelentős növekedési többletet generál.”

Az MIT REAP-ről röviden:

Az éppen tíz éve életre hívott MIT REAP (Regional Entrepreneurship Acceleration Program) az MIT Sloan School of Management kezdeményezése, mely a világ minden tájáról csatlakozó közösségek számára biztosít lehetőséget az MIT-vel való együttműködésre. A program résztvevői az innováció-vezérelt vállalkozói ökoszisztémákat erősíthetik saját régiójukban az MIT bizonyítékokon alapuló, gyakorlati megközelítésének segítségével. 2012 óta az MIT REAP világszerte több mint 70 régiót segített olyan kezdeményezések kidolgozásában és végrehajtásában, amelyek hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, a munkahelyteremtéshez és a társadalmi fejlődéshez.