Menü Bezárás

Lányok Napja 2023 – fókuszban a közlekedés jövője

„Az lehetsz, ami csak lenni szeretnél” volt a jelmondata az április 27-én 12. alkalommal megrendezett Lányok Napjának, amelyen a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar idén is részt vett. A Nők a Tudományban Egyesület népszerű kezdeményezésére az ország különböző pontjairól érkeztek diáklányok osztályfőnökükkel, és volt, akit édesanyja is elkísért.

Az érdeklődőket Dr. Mándoki Péter, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar gazdasági dékánhelyettese köszöntette, aki elmondta: „Mérnöknek lenni nagyon jó, izgalmas és gyakorlatias feladat is egyben. Nem titok, hogy a Műegyetemen tanulni kell, viszont mérnökképzésben az élen járunk, a Közlekkaron a diploma megszerzése után rendkívül előnyösek a munkaerőpiaci lehetőségek, gyakorlatilag a diploma megszerzése utána azonnal el tudnak helyezkedni.”

A Lányok Napja a KJK-n a közlekedés jövőjét járta körbe izgalmas bemutatók, laborfoglalkozások és előadásokon keresztül: a vasúttól a logisztikán át a légiforgalmi irányításig, az önvezető autóktól a drónos baleseti helyszínelésig.

Komócsin Zoltán bemutatóján a diáklányok szimulátoron próbálhatták ki, hogyan lehet a vasúti forgalmat irányítani, és közelebbről is megismerkedhettek azzal, hogy milyen műszaki lehetőségek állnak rendelkezésre a rossz döntések megelőzésére.

Major Petra 3 L, avagy Lányok a Logisztikai Laborban című foglalkozásán a résztvevők megismerkedhettek a modern, ipari 4.0-s technológiákkal. A BME korszerű laborjában interaktív feladatokon keresztül maguk az érdeklődők is kipróbálhatták magukat a szakmában.

Gál István és Jankovics István a légiforgalmi irányítás jelenébe és jövőjébe avatta be az érdeklődőket. A HungaroControl Zrt. támogatásával létrehozott laboratóriumban még azt is kipróbálhatták a fiatalok, hogy milyen érzés egy repülővel landolni.

Földes Dávid és Csonka Bálint útmutatásával újratervezhették egy város tereit. A csoportos foglalkozáson olyan megoldásokat mutattak be az oktatók, amelyek segítenek élhetőbbé tenni a várost a kerékpározás, a megosztott elektromos autók vagy egy önvezető kisbusz segítségével.

Aradi Szilárd interaktív előadásán a látogatók működés közben figyelhették meg a járműmechatronika szakirányos hallgatók által épített önvezető modellautót és elektromos gokartot. Közelebbről is megismerkedhettek a kamera lapú sávtartó rendszerek működésébe, amely egy átalakított modellautóval és a Duckietown robotikai készlettel került bemutatásra.

Vida Gábor foglalkozásán az érdeklődők egy „baleseti helyszínre” látogatnak el. Drón segítségével, 3D-s környezetet létrehozva élhetik át, rekonstruálhatnak egy balesetet szimulációs program segítségével.

 

default