Menü Bezárás

Sikeresen mutatkozott be a hazai TDK nemzetközi változata

Hét EELISA partnerintézmény 101 hallgatója május 17-18-án Pisában első ízben mérte össze tudását a magyar TDK nemzetközi változatának keretei között.

Nyitónap, 2. Research Based Learning Symposium, Scuola Superiore Sant’Anna Gádoros Patrik

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) főszervezésében és az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) erkölcsi támogatásával Olaszországban rendezték meg az első EELISA nemzetközi hallgatói tudományos verseny. A nemzetközi TDK szellemében követte a több mint hetven éves hagyománnyal rendelkező hazai Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) szabályait és lebonyolításának menetét. A megmérettetés május 17-18-án zajlott Pisa-ban, az EELISA projekt 2. Research Based Learning Symposiumának keretében. A rendezvényen megfigyelőként jelen volt Szabó István az OTDT stratégiai igazgatója is.

A versenyt kilenc szekcióban, tudományterületek szerinti bontásban folytatták le, melyen hét EELISA partnerintézmény 101 hallgatója vett részt 70 előadással, melyből 22 előadás BME-s volt. A rendezvény hibrid módon került megrendezésre, a hallgatók mintegy 80%-a jelenléti módon vett részt a versenyen. A BME-t 12 hallgató képviselte személyesen Pisaban.

Andrea Mina (nemzetközi rektorhelyettes, Scuola Superiore Sant’Anna) beszéde a záróünnepségen

A versenyen elért helyezések intézmények szerint:

BME: 13 helyezés (4 első, 2 második, 1 harmadik és 6 különdíjat)

UPB: 12 helyezés (4 második, 3 harmadik és 5 különdíjat)

UPM: 6 helyezés (1 első, 2 második, 3 harmadik és 3 különdíjat)

FAU: 4 helyezés (3 első és 1 második díjat)

SSSA: 2 helyezés (1 első és 1 második díjat)

ITU: 1 helyezés (1 második díjat)

Az Architecture szekció BME-s különdíjasai, Dorka Jelinek, Barnabás Karakas, Dávid Márkus átveszik az okleveleiket (Kövesdi Balázs Géza, Pataricza András, Sabina Nuti, Andrea Mina)

Kövesdi Balázs Géza a BME Építőmérnöki Karának dékánhelyettese, az EELISA TDK szervezőbizottságának titkára elmondta: „A lebonyolítás formájáról nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, a rendezvény szervezett, átlátható volt a külföldi partnerek számára. A hallgatók is pontosan ismerték a verseny követelményeit. A lebonyolítási forma újdonsága ellenére sok nagyon magas színvonalú külföldi dolgozat született, demonstrálva az EELISA partneregyetemeken folyó magas szintű szakmai munkát. Hasonló verseny, mint a mi TDK-nk tudomásom szerint csak Romániában van. Ennek megfelelően a bukaresti egyetem lényegesen több versenyzővel képviseltette magát, mint a nyugat-európai egyetemek. Náluk inkább projektfeladatok vannak hasonló, de nem kompetitív kivitelben. A rendezvény mind a hallgatók, mind a zsűritagok és témavezetők visszajelzései alapján nagy sikerrel zárult, így reményeink szerint jövőre is megrendezésre kerül az EELISA programban, vagy más intézményi keretek között.

KBG-LC

Fotók: Gádoros Patrik, Liszkay Cecília, Scuola Superiore Sant’Anna

Forrás: bme.hu