Menü Bezárás

Tekintélyes járműipari rendezvényt szervezett a BME Visegrádon

Május 26-án zárult Visegrádon a „38. Korszerű Járműipari Gyártási és Javítási Technológiák Nemzetközi Kollokvium” konferencia, ami a rangos szakmai találkozó újabb sikeres megrendezését jelenti. Az idei kollokvium házigazdája Magyarország, szervezője a Gépipari Tudományos Egyesület és a BME Gépjárműtechnológia Tanszék volt, a konferencia koordinálásában és lebonyolításában pedig Dr. Bán Krisztián, a BME Gépjárműtechnológia Tanszék Anyagtudomány és Gyártástechnológia Kutatócsoportjának vezetője játszott meghatározó szerepet.

A háromnapos rendezvényen a visegrádi országok (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) magyar és külföldi szakemberei, egyetemi oktatók, egyetemisták, diplomások és doktoranduszok vettek részt, azzal a céllal, hogy új, korszerű és minőségi kutatásokat mutassanak be és tegyenek közzé. A témák széles spektrumot öleltek fel, beleértve a gyártási és javítási technológiákat, az anyagtudományt, az autonóm járműveket, az Ipar 4.0-t, az innovatív hajtásláncokat, az elektromobilitást, valamint az autonóm járművek biztonságát és védelmét.

A figyelemre méltó, négy évtizedes múltra visszatekintő rendezvény a tudáscsere és az együttműködés kiemelt platformjává fejlődött. Az idei alkalom a BME Gépjárműtechnológia Tanszékének elkötelezettségét és elhivatottságát igazolta a szakterület fejlesztése és a tehetséggondozás terén az autóiparban.

A kollokvium hozzájárul a Triple Helix modell alkalmazásához azáltal, hogy lehetővé teszi a fiatal kutatók számára, hogy betekintést nyerjenek a valódi fejlett gyártási alkalmazásokba, lehetővé téve a régió teljes gyártási ökoszisztémájának fejlődését. A K+F tevékenységek előmozdítása elősegíti az egyetemek és az ipar közötti együttműködést, és hozzájárul a kutatási ökoszisztéma fejlődéséhez.

Az esemény szakmai programja változatos előadásokat tartalmazott, melyek értékes lehetőséget biztosítottak a kutatók és az ipari szakemberek számára, hogy megosszák úttörő kutatásaik eredményeit, és hozzájáruljanak a járműipar fejlődéséhez.

“Megtiszteltetés számunkra, hogy házigazdái lehettünk ennek a jelentős eseménynek.”– mondta Dr. Bán Krisztián, a szervezőbizottság tagja a BME Gépjárműtechnológia Tanszék részéről. “A rendezvény platformot biztosított a Visegrádi Csoport országainak szakértői, oktatói és hallgatói számára, hogy bemutassák legújabb kutatási eredményeiket és meglátásaikat. Büszkék vagyunk arra, hogy kulcsszerepet játszottunk a sikeres rendezvény megszervezésében és a járműiparon belüli együttműködés elősegítésében. Várakozással tekintünk a jövő évi rendezvény elé, amelynek Lengyelország lesz a házigazdája” – tette hozzá a kutatócsoport-vezető.

A „Korszerű Járműipari Gyártási és Javítási Technológiák Nemzetközi Kollokvium” továbbra is a kutatás, az innováció és az eszmecsere katalizátoraként funkcionál. A rendezvény a tudományos és ipari szereplők közötti együttműködés elősegítésével hozzájárul a járműipari gyártási és javítási technológiák fejlesztéséhez.

A projektet Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap visegrádi támogatásaiból. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó elképzelések előmozdítása.