Menü Bezárás

A Panaratas győzelmével zárult a 2023-as Safety First! Verseny

Sikeresen zárult a 2023-as Safety First! Verseny, amit hagyományteremtő céllal idén először szervezett meg június 13-án a BME Gépjárműtechnológia Tanszék Biztonságtechnológia Kutatócsoportja az egyetem hallgatói körében. „Célunk a közlekedés biztonságával foglalkozó tudományterület népszerűsítése, illetve, az ez iránt érdeklődő hallgatók inspirálása. A verseny során támogatjuk a bekapcsolódó diákokat, hogy új és innovatív megoldásokat találjanak a közlekedésbiztonságot érintő aktuális problémák megoldására” – fogalmazott a verseny záróeseménye után Dr. Török Árpád, a Biztonságtechnológia Kutatócsoport vezetője.

A jelentkező 6 csapat és 16 hallgató a járműbiztonság és kiberbiztonság szempontjából rendkívül fontos területeken mutatta be innovációs ötleteit. A 6 induló csapatból 3, a ShieldTech, a Panaratas és a NAVSTAR jutott a döntőbe, ők azok, akik az első fordulóban bemutatott ötletüket el tudták vinni a megvalósítás fázisába. A döntős csapatok tehát az utolsó fordulóban már működő modelleket mutattak be.

A ShieldTech bemutatott egy a jármű-jármű (V2V) és jármű-infrastruktúra (V2I) kommunikáció védelmét szolgáló gépi tanulási modellt, mely alkalmas a jogosulatlan hozzáférés észlelésére és megelőzésére. A Panaratas egy ROS2-alapú virtuális környezetet fejlesztett ki az intelligens közlekedési rendszerekben (ITS) található behatolásészlelő rendszerek (IDS) kiértékelésére. A NAVSTAR kifejlesztett egy járművezető-figyelő rendszert, amely a beszédminták és a hangszín elemzésével azonosítja a vezető érzelmi állapotát. A verseny első helyezettje a Panaratas, második díjazottja a ShieldTech lett, a dobog harmadik fokára pedig a NAVSTAR léphetett.

Gratulálunk a döntősöknek, és várjuk majd az újabb csapatok jelentkezését a jövő évi versenyre!