Menü Bezárás

A BME ismét előrelépett az egyetemi világrangsorban

A BME több, mint száz helyet előrelépve a 741-750. a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as világranglistáján.

A kiváló eredmény jelentőségét mutatja, hogy a magyar egyetemek közül a BME érte el a legnagyobb előrelépést a rangsorban a tavalyi eredményéhez képest. A műegyetemi diploma értékét jelzi, hogy a végzett hallgatók foglalkoztatottságára vonatkozó kiválósági indikátorban 329. helyen szerepel a BME.

QS rangsor  készítői több szempont alapján vizsgálták a világ legkiemelkedőbb 3000 felsőoktatási  intézményét. A sorrend felállításakor az akadémiai elismertséget (Academic Reputation) (30%), a munkáltatói megbecsültséget (Employer Reputation) (15%), a tudományos munkák idézettségét (Citations per Faculty) (20%), az oktatók és a hallgatók arányát (Faculty Student Ratio) (10%), a külföldi oktatók és kutatók (International Faculty Ratio) (5%), valamint a külföldi hallgatók arányát (International Students Ratio) (5%) súlyozás szerint vették figyelembe.

Az idei QS rangsor három új szempontot is tartalmaz mindegyiket 5%-os súllyal: a nemzetközi kutatási hálózat (International Research Network) indikátorát, a végzett hallgatók foglalkoztatási eredményeinek (Employment Outcomes) mérőszámát, és a tavaly októberben először publikált QS Sustainability Rankings-en alapuló fenntarthatósági indikátorát. Mindhárom terén kiemelkedően jó helyezést ért el a Műegyetem. A nemzetközi kutatási hálózat indikátorban a 493. helyen végzett szerteágazó nemzetközi kutatási-fejlesztési projektjeinek illetve külföldi intézményekkel ápolt partnerkapcsolatainak köszönhetően.  Kiemelendő, hogy a BME az európai EELISA egyetemi szövetségen keresztül 9 másik kiváló európai felsőoktatási intézménnyel áll szoros oktatási és kutatási együttműködésben. A végzett hallgatók foglalkoztatottságára vonatkozó indikátorban a 329. helyet érte el a BME a világrangsorban, ami az egyetem ipari kapcsolatai és közös gyakornoki programjai eredményességét igazolja. A fenntarthatósági indikátorban a 360. az intézmény. A BME előrelépése többek között olyan presztízs-alapú indikátoroknak köszönhető, mint például a tudományos hírnév, vagy a végzett hallgatók foglalkoztatási eredményei.

A Műegyetem a QS 2023 márciusában publikált szakterületi rangsorában is kiválóan szerepelt. A 20 ezer intézményt vizsgáló szervezet 224. helyre sorolta a világranglistán a BME-t az Engineering and Technology kategóriában. A Quacquarelli Symonds 2022 novemberében közölte új, fenntarthatósági rangsorát, a QS Sustainability 2023-at. A BME ezen is remekül szerepelt: Environmental Impact területen a legjobb magyar intézményként a 198. helyezést érte el, a fenntartható intézmény indikátorban pedig a rangsorolt 700 intézmény között 23. lett.

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Forrás: bme.hu