Menü Bezárás

Félmilliós közönség előtt hódított a Tipo EV a müncheni Nemzetközi Autókiállításon

A klasszikus formavilág és a legmodernebb technika bravúros mérnöki ötvözete az IAA Nemzetközi Autókiállítás látogatóit is elbűvölte.

Szeptember 5 és 10 között Münchenben rendezték meg az IAA MOBILITY 2023 nemzetközi autóipari kiállítást, amely több mint 300 iparági újdonságávál félmillió feletti látogatót vonzott. A rendezvényen a HIPA meghívására megjelent a Mouldtech Kft., a Robert Bosch Kft. és a BME Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ közös fejlesztésében készülő – elektromos, ugyanakkor az ötvenes évek formavilágát idéző – versenyautó is. A jármű elektromos hajtásláncának fejlesztése érdekében a futóművet, a hajtásrendszert és a karosszériát is újratervezték a partnerek összehangolt munkájával. Az értékteremtő magyar mérnöki teljesítmény eredménye mellett napi több száz látogató állt meg, hogy fotóval örökítsék meg a különleges járművet. Sokan arról érdeklődtek, hogy miként lehet egy ilyen autóra szert tenni, és jó hír, hogy a zalaegerszegi gyár készen áll nem csak az elektromos, hanem a benzines típusok gyártására is.

Prof. Zöldy Máté, a KJK Gépjárműtechnológia tanszékén működő Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ vezetője kiemelte: „Büszke vagyok rá, hogy a kollégáim és a hallgatóink munkájának és a partnerekkel való együttműködésnek eredménye Magyarország egyik zászlóshajó projektje lett a Nemzetközi Autókiállításon. Az éles ipari projektek felgyorsítják a tudástranszfert az egyetem és a partnerek között, ami segít abban, hogy még jobbá váljunk!” Az elkészült jármű nem csak egy piacon elérhető termék, hanem az egyetemen folyó oktatási és kutatási feladatokat is szolgálja.