Menü Bezárás

Karunk és a BÉRES Gyógyszergyár közös projektjeként született meg a vállalat új épületegyüttese

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Karunk Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszéke részt vett az idei év (2023) Magyarország egyik legnagyobb gyógyszeripari beruházásában.

A tanszék mérnökségi csapata 2018-ban alakult meg ALRT Engineering névvel. Ez egy olyan platform és tudásbázis, amely logisztikai mérnöki szolgáltatások nyújtására szakosodott külső partnerek, vállalkozások részére közvetlenül a BME égisze alatt.

A BÉRES Gyógyszergyár Zrt.-vel való szakmai kapcsolatuk akkor kezdődött, amikor az egyik legnagyobb magyar tulajdonú gyógyszeripari nagyvállalat 2019-ben megbízta a mérnökségüket, hogy készítsenek logisztikai rendszerfejlesztési koncepcióterveket a szolnoki telephely hosszú távú fejlesztéseihez. Az előállt fejlesztési tervekhez igazodva következő lépéseként a szolnoki telephelyen a meglévő raktárépületek technológiai fejlesztése során a kapacitások növelése érdekében korszerű, szűkfolyosós, magasraktári targoncával kiszolgált raktárak kialakításának részletes logisztikai rendszerterveit készítették el, majd tető alá hozták a projektet.

A 2020. évi megvalósítást követően egy jelentős beruházás mellett döntött a BÉRES Gyógyszergyár Zrt. vezetősége: a szolnoki telephelyhez tartozó területen egy zöldmezős beruházás keretei között irodai kapacitások és kutató-fejlesztő bázis bővítése mellett egy teljesen új, korszerű automatizált magasraktár kialakítását tűzte ki célul a vállalat. Ennek megtervezésére, és a teljes projekt menedzselésére az ALRT Engineering-et kérte fel.

„Úgy gondoljuk, az a tény, hogy a BÉRES Gyógyszergyár Zrt. egy ilyen átfogó feladattal bízta meg a tanszékünket, több közös sikeres projektünknek és az együttműködések során kialakult nagy fokú bizalomnak volt köszönhető. A legelső lépéstől kezdve úgy tekintettünk a projektre, mintha saját magunk részére fejlesztenénk. Egy ilyen komplex projekt megvalósítása azonban sok szereplő együttes munkájának eredménye. Közülük kulcsfontosságúak az építész partner, valamint a logisztikai technológiai szállítók és az informatikai fejlesztők, akik az általunk megálmodott és specifikált tárolási, anyagmozgatási és informatikai technológiát stabilan és megbízhatóan képesek szállítani. Tehát egy komplex tervezési folyamatot követően ezen partnerek megkeresése és kiválasztása is a mi feladatunk volt, hiszen később, a kivitelezési projektfázisban velük kellett közösen életre kelteni ezt a számos innovatív technológiát magába integráló komplexumot” – foglalta össze Bóna Krisztián, az ALRT tanszékvezetője.

A 2021. februárban induló projekt során az új raktárban többek között egy teljesen automata szűkfolyosós magasraktári rendszer, egy azt kiszolgáló automata szállítópálya rendszer, és egy ún. „áru az emberhez” elven működő mobil robotos dinamikus komissiózó rendszer került kialakításra. Ezek a logisztikai technológiák a folyamatintegrációnak köszönhetően teljeskörűen integrálásra kerültek a BÉRES Gyógyszergyár Zrt. informatikai és folyamatirányítási rendszerébe.

Oktatási intézményként a sikeres projektlebonyolításon túl további fontos szempont volt, hogy a projekt egyes szakaszaiban, ahol erre lehetőség nyílt, tehetséges és tettre kész gyakornok hallgatókat is be tudjunk vonni az előkészítő munkákba, akik az ALRT Engineering gyakornoki pozícióiban tevékenykedtek. Egy ilyen projekt nagyon jól kiegészíti az egyetemi tanórákon elhangzott tudásanyagot, mert a diákok ilyenkor élesben is kipróbálhatják a tanult módszereket és fejlődhetnek azok alkalmazásában.

Az új épületegyüttes hivatalos megnyitójára 2023. november 10-én került sor, amelyen Varga Mihály pénzügyminiszter és dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár elnöke mondott ünnepi beszédet, külön köszönetet mondva a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékének a komplexum tervezésében és a projektmenedzsmentben vállalt szerepéért: Folyamatos innovációval élen az egészségmegőrzésben (beres.hu).