Menü Bezárás

Interjú Dr. Esztergár-Kiss Domokossal, a KJK publikációs teljesítménylistájának első helyezettjével

Egyetemünkön tavaly készült el az első Publikációs és idézettségi toplista, amely az elmúlt öt év kiemelkedő publikációs teljesítményét veszi figyelembe a BME Monitoring adatai és a dékánok javaslatai alapján.

Karonként egy-egy 45 évesnél fiatalabb kutató részesült az elismerésben, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon Dr. Esztergár-Kiss Domokos, tudományos főmunkatárs vehette át a kitüntetést az „Akikre büszkék vagyunk – tudományos kiválóságaink 2023″ rendezvény keretében.

Az ünnepségen minden eddiginél több kiválóságát köszöntötte a BME, ahol rektorunk, Czigány Tibor egy-egy díszes oklevél átadásával fejezte ki a Műegyetem elismerését annak a 80 kutatónak, akik tavaly 40 különböző díjkategóriában részesültek elismerésben.

Kérdésünkre, hogy miért pont a közlekedés előmozdítását, a fejlett mobilitási szolgáltatásokat, valamint a tevékenységi láncok optimalizálását választotta kutatási területéül, Dr. Esztergár-Kiss Domokos elmondta:

– A kutatások célja az, hogy az emberek minél optimálisabban és minél többféleképpen tudják használják ezeket a közlekedési módokat a fejlett algoritmusok és informatikai szolgáltatások segítségével.

Annak idején mi terelt a közlekedésmérnök pálya irányába?

– Alapvetően már gyerekkorom óta ezzel szerettem volna foglalkozni. Néztem a villamosokat, hogy merre járnak, hogyan működnek, és ez az érdeklődés mind a mai napig kitartott. Azért jelentkeztem a BME PhD képzésére, mert láttam, hogy itt közlekedési informatikával is lehet foglalkozni.

A kutatás mellett szervezőként is aktív szerepet vállalsz az egyetem életében. Mi az, ami számodra a legizgalmasabb a BME-n?

– Az egyetem nagy flexibilitást biztosít mind az időbeosztás, mind a feladatok tekintetében. Nem létezik unalmas nap, minden nap új feladat, új kihívás vár, egyszóval ez a komplex feladatkör az, ami folyamatosan motivál, hogy újra és újra nekilássak a munkának. Nagy előny még a különböző pályázatokban való részvétel, amelyek során be lehet kapcsolódni az Európai Uniós projektekbe, kapcsolatokat építeni, konferenciákra, projektmeetingekre utazni. Ezek a fiatalok számára is kiváló lehetőségek, amelyek által ők is be tudnak kapcsolódni a közös projektbe, és bekerülhetnek az európai kutatási vérkeringésbe.

Milyen jótanáccsal látnád el a leendő Közlekkaros hallgatókat?

– Legyen meg bennük a kitartás és a szorgalom, mert ez egy hosszú és nehéz út, sok buktatóval, kudarccal. Sokszor előfordul, hogy visszaküldik, elutasítják a cikkeket. De ezeken túl kell lendülni, újra és újra nekifutni, és előbb-utóbb a kitartó munka meghozza a sikert. Azt tanácsolom, hogy tartsanak ki!

Szívből gratulálunk Karunk kutatójának, további szakmai sikereket kívánunk!