Menü Bezárás

Pályaválasztásra készülve – e5vösösök látogatóban

A HVG 2024-es középiskolai rangsora szerint az ország második legjobb gimnáziuma, a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium 27 diákja tett ma látogatást a Közlekkar Gépjárműtechnológia Tanszékén.

A háromórás program keretében a diákok interaktív előadások során megtudhatták például, hogy hekkelhető-e egy autó, egy balesetnél miként elemzik szimulációs szoftverekkel a szakértők a kiváltó okokat, vagy hogy milyen eszközökkel érzékeli a környezetét egy önvezető jármű. A látogatók gyakorlati bemutatók alkalmával ismerkedhettek meg a hidrogén tüzelőanyagcellás meghajtással és a lézersugaras 3D fémnyomtatással.

Drótos Dániel, 11. B osztályos tanuló a látogatás végén a következőt mondta benyomásairól: Tetszett, hogy a bemutató nagyon gyakorlatias volt, így tényleg lehet látni, hogy mi történik, és nem csak száraz tanulás van. Fizika fakultációra járok, és azt már tudom, hogy a gimnázium után a BME-re szeretnék jelentkezni és mérnök szeretnék lenni.

Szigeti Farkas Blanka, Dániel osztálytársa hozzátette: Nekem inkább az elméleti rész maradt meg. Számomra nagyon érdekes volt az, hogy megérthettük a legújabb, legmodernebb technológiákat. Például megtudhattam, ami mostanában engem foglalkoztat, és amit olyan sokszor hallunk akár a hírekben is, hogy hogyan fejlesztik az önvezető autókat, és mi a működésük alapja. Én egyébként biológiával szeretnék foglalkozni, de nagyon érdekel a kutatás, és nagy élmény volt kutató laborokat látni.

A csoportot kísérő pedagógus, Prokopp Erzsébet informatika szakos tanár így foglalta ősze élményeit: „Pedagógusként az a benyomásom, hogy abszolúte gondolatébresztő volt és segíti, hogy milyen irányban, hova képzeljék el magukat a diákok, mind tanulás, mind később a munka szempontjából. Nagyon gyakorlatias és érdekes is volt, így nagyon örülök, hogy eljöhettünk. A diákoknak például rendkívül tetszett a karambol szimuláció, ami igazán látványos volt, de ugyanígy a hidrogénmotor vagy a 3D lézernyomtató is érdekes volt. Izgalmas kis szeleteket láthattunk, nagyon köszönjük!”

Dr. Szalay Zsolt tanszékvezető az Eötvös Gimnázium látogatása kapcsán megjegyezte: Mindig nagy öröm számunkra amikor középiskolások érkeznek, hiszen különleges lehetőség, ha a jövő generációját inspirálhatjuk vagy a látókörüket bővíthetjük.

A program megvalósításában a tanszék számos oktatója, munkatársa, Dr. Bán Krisztián, Kazár Tamás, Vida Gábor, Szalai Mátyás, Fodor Károly, Cserni Márton és Varga Ferenc László vettek részt.

Az önvezető járművekkel összefüggésben bemutatott fejlesztésekhez kapcsolódó kutatást az Európai Unió támogatta az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (RRF-2.3.1-21-2022-00002) keretében.