Menü Bezárás

Lányok is lehetnek mérnökök, sőt, szükség is van rájuk!

Közel 800 továbbtanulás előtt álló fiatal hölgy ismerhette meg a mérnöki szakma szépségeit és a BME széleskörű képzési kínálatát az idei Lányok Napján.

Idén is népszerűek voltak a középiskolások körében a műegyetemi programok a Lányok Napja rendezvényen 2024. április 25-én. A BME már kezdetektől csatlakozott fogadóhelyként a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) országos pályaorientációs kezdeményezéséhez, amelyet idén 13. alkalommal szerveztek meg. Hat műegyetemi kar is interaktív programokkal, izgalmas műhelybemutatókkal, terepi kirándulásokkal, reaktor- és laborlátogatásokkal, valamint informatív előadásokkal készült az eseményre.

Interaktív programok, ritkán megnyíló laborok és kulisszatitkok várták a lányokat

Az Építőmérnöki Kar szervezésében többek között a hídtervezés és -építés szépségét láthatták testközelből a Petőfi hídnál tartott bejárásra ellátogatók, míg a folyami tervezés kulisszatitkaiba a Kvassay zsilipnél kaphattak betekintést a hölgyek. A hagyományos aszfaltforgalmon túl a jövő közlekedésébe, a földi, a légi és a vízi járművek és rendszerek világába tekinthettek be az érdeklődők a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar programjain. A fizikai és a kognitív világot állították párhuzamba, míg a magas szintű matematikát és a fizikát kézzel fogható példákkal mutatták be a Természettudományi Kar kutatói, akik az oktatóreaktorba is elkalauzolták a gyakorlati kutatások iránt érdeklődőket. Igazi gyakorlati repertoár fogadta a lányokat a Vegyészmérnöki és Biormérnöki Karon: a laborokban megelevenedett a kozmetikai ipar, a gyógyszergyártás, a „pálinkafőzés” tudományos oldala, a környezettoxikológia és számos olyan téma, amiről eddig csak a kémia tankönyvben olvashattak a látogatók. A Villamosmérnöki és Informatikai Kar programjai egy high-tech világba repítették a lányokat: testközelből megtapasztalhatták, mi a kiterjesztett valóság; megnézték, milyen áramköröket rejt egy mobiltelefon külső burkolata; megismerték a kibertámadások fogalmát, rávilágítva arra, hogy a virtuális támadások manapság nagyon is valós problémák, nem pedig science-fiction. A Gépészmérnöki Kar eseményein fény derült többek között arra is, miként hat a klímaváltozás a mindennapokra, vagy anyagtudományi szempontból hogyan süllyedt el a Titanic, és miért nevezik napjaink „csodaanyagának” a polimer kompozitot.

A teljes cikkért kattints ide!

Forrás: bme.hu