Menü Bezárás

Karunk adjunktusát, Utku Kale-t az Európai Bizottság Mobilitás és Közlekedés szakértői csoportjának tagjává választották

Nagy örömünkre szolgál, hogy Karunk adjunktusát, Dr. Utku Kale-t az Európai Bizottság szakértői csoportjának tagjává választották. Oktatónk a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Repüléstudományi és Hajózási Tanszékén szerezte meg doktori fokozatát. Utku Kale az Európai Bizottság Szakértői csoportjában a Mobilitás és Közlekedés területén fog tevékenykedni az elkövetkezendő öt év során.

A Szakértői csoport számára szervezett első találkozóra június 3-án és 4-én kerül sor Brüsszelben, itt körvonalazódik ki, hogy milyen szerepek és tevékenységi körök hárulnak majd rá. Törökországból származó oktatónk 2018-ban kezdte meg doktori tanulmányait a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának Repüléstudományi és Hajózási Tanszékén, ahol 2020 óta dolgozik adjunktusként.

Mielőtt műegyetemi hallgató vált volna belőle, oktatónk járta a világot. BSc mérnöki diplomáját még Ankarában szerezte meg, majd 2011-ben a „Work and Travel” program keretében három hónapot töltött az Egyesül Államokban, San Diegoban. A második külföldi tanulmányútja Spanyolországba vezette, ahol az ERASMUS program keretében lehetősége nyílt a Castilla La Mancha-i Egyetemen tanulni.

A BME-n folytatott tevékenysége mellett számos országban tölt be akadémiai szerepet. Tudományos kutatóként dolgozik az Amszterdami Alkalmazott Tudományok Egyetemén (Műszaki Kar, Repülőmérnöki Tanszék) egy olyan együttműködési projektben, amelyben az NLR (Holland Királyi Repülési Központ), KLM (Holland Királyi Légitársaság) és JetSupport vesz részt. Emellett akadémiai tevékenységet folytat Litvániában, a Vilniusi Műszaki Egyetemen.

Utku Kale a SARES-HUNGARY (Nemzetközi Fenntartható Repülési és Energiakutató Társaság) elnöke, az International Journal of Sustainable Aviation (IJSA) társszerkesztője, valamint az International Journal of Aviation Science and Technology (IJAST) nyelvi szerkesztője 2020 óta.

Ezenkívül évente számos nemzetközi konferenciát (IEEE, SPRINGER, AIAA) szervez, mint technikai elnök és a szervezőbizottság tagja. Eddig több mint 31 konferenciát, szimpóziumot, workshopot és repülési fórumot hozott tető alá, beleértve az AIAA Aviation Forumot (AIAA), az ISSA-t (Springer), az ISEAS-t (Springer), az ISUDEF-et (Springer), ISATECH-et (Springer), az ISEMAS-t (Springer), a GPECOM-ot (IEEE), a CogMob-ot (IEEE), és még sok más rendezvényt ezeken kívül.

Fő kutatási területei közé tartozik a közlekedés biztonsági kockázatértékelése, az emberi tényezők a közlekedésben, a közlekedésbiztonság, a döntéshozatal a közlekedésben, a környezeti fenntarthatóság a repülésben és a közlekedésben, valamint az energia és exergia. Oktatónk számos európai és nem EU-szintű együttműködésben és projektben vesz részt vezető kutatóként, projektvezetőként, főkutatóként és külső tudományos kutatóként. Hogy csak párat említsünk ezek közül: SESAR, BRIGHSKY, ERASMUS+, EFOP, SPOC, a magyar (NRDIO) – török (TUBITAK) kétoldalú együttműködés.

A legnagyobb esemény, amelyben valaha részt vett, az „AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics) Forum 2024” lesz, amelyet 2024. július 29. és augusztus 2. között szerveznek meg Las Vegasban. Utku Kale lesz a Forum egyik elnöke, és két technikai panelbeszélgetést is szervez a „Fenntartható Repülés” témakörében. Az AIAA Aviation Forum közel 5000 résztvevőt vonz majd a világ minden tájáról, köztük több száz kormányzati, akadémiai és magánintézmény képviselőjét. Az ezret is meghaladó szakmai előadásra kerül majd sor több mint húsz repülési és űrkutatási témában a legújabb innovációkról.

Utku Kale idei nyara – az előző évekhez hasonlóan – izgalmas és sűrű lesz. Méréseket végez majd a Schiphol repülőtéren Amszterdamban, találkozói lesznek Brüsszelben az Európai Bizottság Mobilitás és Közlekedés szakértőjeként, PhD hallgatók védésén vesz részt Litvániában és Spanyolországban, panelbeszélgetéseket szervez Nevadában az AIAA Forumon, valamint öt nemzetközi konferenciát szervez. A témák javarészt a repülés, a közlekedés és az energia kérdéskörét ölelik fel Magyarországon, az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Azerbajdzsánban, Vietnámban és Törökországban.

És természetesen már tervezi a nyári pihenést magyar feleségével és két kis gyermekével. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte mi a különbség a török és a magyar kultúra között, a következő tapasztalatát osztotta meg velünk: „Ha jobban meg szeretnéd ismerni az embereket, dolgozz velük együtt!”