Menü Bezárás

Duális képzés

Duális mesterképzés

A duális képzésben résztvevő hallgatók egy adott vállalat munkafolyamataihoz és kultúrájához kapcsolódó ismereteket sajátíthatnak el és közvetlen munkatapasztalatokat szerezhetnek a végzés után betöltendő pozíciók mibenlétéről és követelményeiről.

A duális mesterképzés tanterve megegyezik a hagyományos járműmérnök mesterképzés tantervével. A képzést elvégző hallgatók ugyanolyan tárgyi alaptudást és ugyanolyan diplomát kapnak, mint a hagyományos képzések. Ugyanakkor egyes tárgyak nem az egyetemen, hanem a partner cégnél kerülnek oktatásra a cég munkatársai által az egyetem átfogó felügyeletével.

A hallgató a nappali képzésű oktatás mellett félállású alkalmazottja is lesz a partner cégnek (előre láthatóan versenyképes fizetésért). A partner cég a munkarendet és feladatokat úgy állítja össze, hogy azok igazodjanak az egyetemi tanulmányokhoz, és ne gátolják azokat. Ez praktikusan azt jelenti, hogy szorgalmi időszakban hetente kb. egy munkanapnyi munkát kell végezni a tanulmányok mellett, míg a szorgalmi időszakon kívül nagyobb mennyiséget, így a duális mesterképzés két éve alatt átlagosan adódik ki a félálláshoz tartozó munkamennyiség.

Duális járműmérnök mesterszak

Járműrendszer-mérnöki specializáció

A járművek rendszerszemléletű tanulmányozása: szerkezeti rendszerek, energetikai rendszerek és irányítási rendszerek. A jármű, mint irányított, mozgó objektum üzemi környezetével való kölcsönhatásai. Járműrendszer-szimuláció és optimálás. Intelligens járművek, az irányító rendszerrel való kölcsönhatások tanulmányozása. Járműrendszer-dinamika és kontroll. Komplex járműrendszer-tervezési projekt feladat megoldása. Járművek üzemeltetés elméletének, biztonságtechnikai kérdéseinek tanulmányozása.

Ez a képzés határozatlan ideig, további döntésig nem indul!

Bővebben a Robert Bosch Kft duális képzéséről

Járműautomatizálás specializáció

Járművek automatizálási rendszereinek rendszerszemléletű tervezése és fejlesztése. Vezetőtámogató és autonóm járműirányítások, valamint az ehhez szükséges részrendszerek. Környezetérzékelő, vezérlő és szabályozó rendszerek. A biztonság és megbízhatóság figyelembevétele a tervezés során. Járművek dinamikája, rendszer-szimulációja és optimális tervezése. Komplex járműautomatizálási rendszer projekt feladat megoldása.

Bővebben a Robert Bosch Kft duális képzésérőlBővebben a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft duális képzéséről

Légijármű karbantartó és javító specializáció

A program célja, hogy a hallgatók a képzés idejében, tantervi elemeiben, az elméleti kurzusaiban és az egyetemi laborgyakorlataiban változatlan egyetemi képzés teljesítése mellett, azt kiegészítve, további időráfordítással az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft.-ben, a légi járművek karbantartása és javítása területén, ipari körülmények között, széles körű, közvetlen és napra kész ipari tapasztalttal egészítsék ki tudásukat a Vállalat hangáraiban, műhelyeiben, laboratóriumaiban, irodáiban és oktatótereiben, vállalati szakemberek irányítása mellett.

Bővebben az Aeroplex duális képzéséről.

Autómérnök specializáció

Az AVL Hungary Kft. és a Gépjárműtechnológia Tanszék közösen indít autómérnök specializációra épülő duális MSc képzést. A gyakorlati képzés keretén belül beleláthatsz a világ legnagyobb független– belső égésű, hibrid, valamint elektromos motorok és hajtásláncok fejlesztésével foglalkozó- vállalatcsoportjának mindennapjaiba.

Célunk, hogy az AVL-nél eltöltött idő alatt hasznos gyakorlatot szerezz, így izgalmas, kihívást jelentő feladatok várnak Rád! Szuper kollégák, jó hangulat és modern munkakörülmények segítik majd a munkád! Ne habozz, mi vagyunk a legjobb választás! Bízunk benne, hogy hamarosan találkozunk.

Bővebben az AVL duális képzéséről.További információ: bud.hr@avl.com

Duális autonóm járműirányítási mérnök mesterszak

Az új képzés az autonóm járművek kialakítási, járműautomatizálás és járműrendszerek folyamataira és az azokat szabályozó intelligens járműmérnöki megoldásaira helyezi a hangsúlyt a Vállalati szakmai hátterével, az Egyetem keretein túlmutató lehetőségeket kínálva.

Részletek a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft duális képzéséről.

 

 

 

A partner cégnél oktatott tárgyak gyakorlatorientáltsága, valamint a partner cég ipari lehetőségei és a tanulmányok szintjéhez igazított félállásos munkaviszony együttesen egy különleges gyakorlati látásmód megszerzését teszik lehetővé, amely a duális képzést végző hallgatók számára előnyt jelenthet a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés során.

A képzés jellemzői:
  • Biztos munkalehetőség és jó fizetés már a mesterképzés alatt,
  • ipari gyakorlat és referencia szerzési lehetőség,
  • az egyetemi képzéshez képest többlettudás/többletgyakorlat megszerzése,
  • jó eséllyel további munkalehetőség a cégnél,
  • cserébe dolgozni is kell a tanulmányok mellett…
A duális képzés jelentkezési módja:
  • Jelentkezni kell a vonatkozó MSc képzésre a felvi.hu oldalon (a duális képzésben induló szakra/specializációra), melynek határideje a felsőoktatási jelentkezési határidő,
  • jelentkezni kell a duális képzés partner cégénél is a képzésre (a jelentkezés módjáról az egyes partner cégek honlapjain lehet tájékozódni), ahol a jelentkezés határideje eltérhet a felsőoktatási jelentkezési határidőtől.
  • Az MSc képzéshez külön felvételi eljárás tartozik, valamint a duális képzés partner cége is külön felvételi eljárást folytat le. Ha mindkettő sikeres, akkor a Kar a felvett hallgatót átsorolja duális képzésre.

További általános információ található a Dualisdiploma weboldalon.

Duális képzés felelős: Dr. Veress Árpád
E-mail: veress.arpad@kjk.bme.hu