Menü Bezárás

Lézersugaras fém-polimer kötéskialakítás feltételeinek vizsgálata

A lézersugaras fém-polimer hibrid kötések új lehetőségeket nyitnak a kötéstechnológiák területén. A lézerek jó szabályozhatósága, automatizálhatósága és a lézersugaras folyamatok rövid hatásideje a hagyományos mechanikai és ragasztott kötésekkel szemben új perspektívát jelentenek.

A kötés kialakulását befolyásoló anyagtulajdonságok, lézeres jellemzők és hatásaik elemzésével a kötés kialakítás létrehozhatóságának tudományos hátterét vizsgáljuk. Ehhez a kutatás keretében a vizsgálandó anyagpárok felületi és tömbi tulajdonságainak mélyebb ismerete, a különböző anyagok közt kialakuló kölcsönhatás pontosabb feltárása szükséges. Az anyagkutatás mellett a technológiai diagnosztika is szerepet kap, ami az alapfolyamatok jobb megértését segíti elő. Fontos a lézersugár és az anyag kölcsönhatásait és a kötési folyamatot befolyásoló fizikai, illetve technológiai jellemzők meghatározása is.

A kötések szerkezeti és szilárdsági tulajdonságai alapján, a technológiai és anyagjellemzők célszerű és összehangolt módosításával (tulajdonságok testre szabásával) kívánjuk kialakítani a kötéshez legalkalmasabb anyagpárosítási, felületkezelési kombinációkat és az optimális lézeres jellemzőket, amelyek alapját képezhetik a technológia kidolgozásának.

A kutatás eredményei megteremtik egy új eljárás tudományos alapjait a korszerű anyagkombinációk esetén. Tisztázzák a kialakított kötés jellemzőit, így meghatározható, hogy mely már meglévő kötési eljárásokkal szemben jelent előnyöket a kifejlesztett kötéstípus. A fém-polimer kapcsolatban kihasználva a lézersugaras megmunkálások jó minőségét, gyártási rugalmasságát és jó reprodukálhatóságát, a lézeres termikus hibrid kötés feltehetően hasonló előnyöket biztosít, mint más technológiák (vágás, hegesztés) esetében, ahol ez már bizonyítást nyert.

Új lehetőség nyílik a különféle szerkezeti elemek konstrukciós kialakításában, illetve szerelésében, ahol figyelembe kell venni a kötéstechnológia alapjellemzőit is. Így nemcsak már meglévő konstrukciós megoldások esetében lehet új kötési megoldásokat alkalmazni, hanem új eddig nem létező konstrukciós megoldások is kialakulhatnak, amelyek nagyobb lehetőséget nyitnak a hibrid szerkezetek felhasználásában.