Menü Bezárás

Online személyre szabott utastájékoztatási rendszer kifejlesztése

A projekt keretében elkészült egy on-line, személyre szabott utasinformációs applikáció, amely a Volán társaságok dinamikus menetrendi adatainak felhasználásával menetrendi információkat szolgáltat az utasoknak.

A hazai és nemzetközi gyakorlat áttekintése és értékelése során megfogalmazásra került az applikáció funkcionalitása, amely több lépcsőben határozta meg a fejlesztés mérföldköveit. Elsőként a menetrendi eltérések alapján megállóhelyi és adott vonalra vonatkozó információszolgáltatás valósul meg. On-line kérdőív segítségével az utasok információszerzési szokásai kerültek felmérésre. Mindezek alapján összeállt a szoftver specifikációja, az adatmodell, illetve a mobil alkalmazás koncepciója. Ugyanakkor már a továbbfejlesztés lehetőségei is megfogalmazódtak: további közösségi közlekedési eszközök adatainak felhasználása, útvonaltervezés, esetleg jegyvásárlási funkció.

A tájékoztatás hatásának, a döntéstámogatás eredményeinek felmérése a korábbi kutatások és gyakorlati tapasztalatok elemzése alapján készült el. A projekt zárásaként egy üzleti modell kidolgozása történt meg, amely a különböző finanszírozási megoldások költség-haszon elemzését tartalmazta.