Menü Bezárás

Ha az első két félév sikerül, megvan a diploma! – Tanévnyitó a KJK-n

„Higgyék el, a képesség megvan Önökben! Ne ijedjenek meg a nagy feladatoktól, az élet is tele van nagy feladatokkal. Csak neki kell állni, és ha az első két félévet sikerrel teljesítik, be fogják fejezni az egyetemet, megvan a diploma!” – ezekkel a szavakkal biztatta az ünneplőbe öltözött gólyákat megnyitóbeszédében Dr. Varga István, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Dékánja a pénteki Tanévnyitón. Majd így folytatta: “Az emberi agy 35 éves korunkig egyre összetettebbé válik, egyre több információt képes beszívni. Utána jön a leereszkedő ág. Önök még a felfelé ívelő ágban vannak, agyuk egyre több mindent képes magába gyűjteni, olyan, mint egy szivacs. Szóval, higgyék el, mindenre képesek, nem szabad megijedni, de nagyon fontos, hogy meglegyen a belső eltökéltség, azaz a belső motiváció. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a fiatalabb korosztály tagjaiban a motiváció egyre csökken. A mi időnkben még viszonylag szegényebb volt a társadalom, az emberekben erősebben élt a vágy, hogy jó munkahelyük legyen, önálló életet kezdjenek és leváljanak a családjukról.

Dr. Varga István, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Dékánja

Ma az egész társadalmunkra jellemző, hogy a jólét kicsit elkényelmesít bennünket. Nem Önökkel van baj, a mai világ teszi ezt lehetővé, és ebben az  elkényelmesedett világban hajlamosak vagyunk feladni, ha valami nehéz. Mi még olvastunk, a mai fiatalok áttértek arra, hogy videókat néznek, sőt, már csak a rövid „short” videókat, mert az öt perces videó már hosszúnak számít. Ebből kifolyólag nagyon nehezen koncentrálnak 45 percig a tanórán. Erre oda kell figyelni, de tudom, hogy képesek rá, meg tudják ugrani! Nagyon örülünk, hogy itt vannak, arra biztatom mindannyiukat, hogy ne ijedjenek meg a kihívásoktól! Biztos, hogy elsőre nehéz lesz, de mindenben megpróbálunk segíteni Önöknek. Fejben dől el, hogy meg tudják-e csinálni, mert a képesség mindenkiben megvan, csak van, aki feladja. Ne adják föl, az első két félévre koncentráljanak, és ha az sikerül, megvan a diploma!

Nagyon fontos továbbá, hogy ne csak az alapképzésre, a BSc-ra figyeljenek, hanem végezzék el a mesterképzést is! Az a tapasztalat, hogy kevesen jutnak el az  MSc-ig, mert az ipar már innen, az iskolapadból elráncigálja Önöket, és aki egyszer elkezdett dolgozni, munka és család mellett nagyon nehezen fogja befejezni a mesterképzést. Önök most fiatalok, most kell kihasználni az időt a tanulásra!

Az is fontos, hogy az egyetemen nem csak az a tudás számít, amit itt kapnak. Azt szoktam mondani, hogy nem is tudást, hanem mérnöki problémamegoldóképességet, egy látásmódot szeretnénk átadni, a képességet arra, hogy egy feladatot megoldjanak. A másik szempont, hogy itt az egyetemen kapcsolatrendszert építenek. Higgyék el, a padtársak és a kollégiumi szobatársak lesznek a meghatározóak az életükben. Nekem az egyik tankörtársam Szászi István volt, aki jelenleg a Bosch vezérigazgatója, és aki most  többezer mérnök munkáját felügyeli. De ugyanígy említhetnék másokat is a volt osztálytársaim, kollégáim közül, akik különböző helyeken töltenek be vezető beosztásokat.

Ha Önök ezt a szakmát választják, közlekedésmérnökök, járműmérnökök vagy logisztikai mérnökök lesznek, higgyék el, hogy 20 év múlva ezekből a kapcsolatokból és ismeretekből fognak megélni! A Harvardi Egyetemen a diploma nem azért olyan drága, mert a tankönyvek ennyire drágák. Az azért olyan drága, mert be van árazva, hogy mennyit lehet keresni egy Harvardi diplomával és azzal a kapcsolatrendszerrel. Most Magyarországon ezen a mérnöki területen Önök a legjobb pontszámú hallgatók! Tehát, a legokosabb hallgatókkal ülnek itt együtt. Ezért is szeretném kérni, hogy minél több időt töltsenek itt, csinálják meg az MSc-t is, hiszen azzal nemcsak a tudásuk bővül, hanem a kapcsolatrendszerük is. Ha valaki úgy érzi, hogy túl könnyű az egyetem, vagy már túl sokat tud, tanuljon nyelveket, az is nagyon fontos!

Arra kérem Önöket, hogy ha bármiben elakadnak, azonnal jelezzék Nekünk! Nem az az életcélunk, hogy kínozzuk Önöket, hanem, hogy együtt dolgozzunk. Együtt dolgozzunk azon, hogy Önöknek legyen diplomájuk, hogy egyre több diplomás mérnököt tudjunk visszaadni a társadalmunknak. És ezt együtt kell csinálnunk! Sok sikert kívánok”