Menü Bezárás

Önkéntes Területvédelmi Tartalékos kiképzés kezdődött a héten a Műegyetem és a Vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred együttműködésében

A Műegyetem és a Vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred együttműködésben önkéntes Területvédelmi Tartalékos katonai alapkiképzésre kerül sor, ezért augusztus 5. és 9. között egyenruhás hallgatókkal is találkozhatunk majd a BME „St” épületében.

A BME és a Honvédelmi Minisztérium közötti együttműködés komoly múltra tekint vissza. A Műegyetemen már évtizedekkel ezelőtt volt hadmérnökképzés, és az intézmény oktatási profilja azóta csak tovább bővült. Józsa János, a BME korábbi rektora már a 2020-ban kötött együttműködési szerződés aláírásakor hangsúlyozta: „egyetemünk a nemzet hadseregének mérnöktudományi háttérintézményeként tevékenykedik mind a kutatásfejlesztés, mind az oktatás területén.”

Idén március 21-én újabb együttműködési megállapodás aláírására került sor, amely során Dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára Babits Mihályt idézte: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe”, majd így folytatta: “A béke törékeny és hazánk biztonságának megőrzéséért folyamatosan tennünk kell. Magyarország békéjét és biztonságát csak úgy garantálhatjuk, ha megerősítjük az ország védelmi képességeit. A magyar kormány nemzetstratégiai célnak tekinti, hogy egy eszközeiben modern, elszánt és erős haderőt építsünk.”

Ennek fényében a vizsgaidőszak után önkéntes katonai alapkiképzés indult műegyetemi hallgatók bevonásával, amelyre május elején lehetett jelentkezni. A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar hallgatói ezt szakmai gyakorlatként is elszámolhatják, amellett napi 24.000 forint illetményben, havi 50.000 forintos rendelkezésre  állási díjban (évi 600.000 forint) étkezési ellátásban, utazási térítésben, ruházatban továbbá 150.000 forintos szerződéskötési juttatásban részesülnek. Mind ezek felett lehetőségük nyílik Önkéntes Katonaként havi 160.000 forint tanulmányi ösztöndíjra pályázni. Karunkról tíz hallgató élt ezzel a lehetőséggel.

Az 1. Területvédelmi Ezred frissen toborzott ÖTT (Önkéntes Területvédelmi Tartalékos) állománya az öthetes alapkiképzést Gödöllőn végzi el, s a kiegészítő egy hetes mérnöki területet érintő szakirányú képzést az „St” épület tantermeiben tartják – tudtuk meg Göntér Ábel ÖTT Hadnagytól, aki Karunkon végzett járműmérnökként.

„Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálati forma előnyös azoknak, akiknek civil munkájuk van, esetleg tanulnak, de nyitottak az új kihívásokra s a haza szolgálatára egy a hétköznapok időrendjébe illeszthető szolgálati formát keresnek. Az elmúlt időben sok téren előnyére változott a honvédség, a szüleinktől hallott történetekkel ellentétben most már a tudás átadás, illetve hasznos képességek megszerzése a cél, mely a jelenlegi védelmi politikával és haderőfejlesztéssel kéz a kézben jár. Az ÖT állományt alkotók jellemzően hazaszeretetből és érdeklődésből csatlakoznak a honvédséghez. Fontos kiemelni, hogy az ÖTT katonákat csak országhatáron belül lehet vezényelni, ők tulajdonképpen a hivatásos haderő kiegészítő csoportjának tekinthetők. Az egyetemen jelenleg folyó alapkiképzés és mérnöki gyakorlat egy pilot program, ilyenre még nem volt még példa az országban. Ennek legfőbb célja többek között, hogy a Magyar Honvédségben a BME-n képzett mérnökök szakmai tudása is megjelenjen, a programban résztvevők pedig olyan ismeretekkel bővüljenek, amelyeket más pl.: ipari szereplőknél nem feltétlenül lehet elsajátítani” – fejtette ki Göntér Ábel.