Menü Bezárás

A fenntartható munkahelyi mobilitást támogató projekt nyerte az idei Közlekedési Innovációs Díjat

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület által alapított, nettó egymillió forintos pénzjutalommal járó elismerést az idei évben Dr. Esztergár-Kiss Domokos és Aba Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közlekedéstudománnyal foglalkozó munkatársai érdemelték ki a MOVECIT a fenntartható munkahelyi mobilitásért projektjükkel.

A Közlekedési Innovációs Díjat 2019-ben alapította a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) és a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE). A céljuk a közlekedésfejlesztéssel foglalkozó fiatal szakemberek támogatása, az általuk megfogalmazott előremutató ötletek, innovatív kezdeményezések, tudományos elképzelések felkarolása volt. A közlekedési szakma csúcselismerését 2021. november 4-én ünnepélyes keretek között adta át Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója Aba Attilának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közlekedéstudománnyal foglalkozó munkatársainak.

A MOVECIT projekt a munkahelyi mobilitás új megközelítésbeli kialakítását tűzte ki célul egy fenntarthatóbb közlekedés eléréséhez. Kiemelkedő érdeme a hasonló kezdeményezésekkel összevetve, hogy nem elvi szinten foglalkozik a kérdéskörrel, hanem az új módszertanokat és matematikai modelleket egy pilot megoldás kifejlesztésével fogja össze, továbbá, a hagyományos felhasználó – útvonaltervező kapcsolatot egy interaktív résztvevő – társadalmi szerepvállaló kapcsolattá alakítja, ami nemzetközi szinten is tudományos értékkel bír.

„Az idei nyertes projekt illeszkedik az Európai Unió közlekedéspolitikai és fenntarthatósági elképzeléseihez, támogathatja a fenntarthatósággal és életminőségjavítással kapcsolatos társadalmi elvásárok teljesülését. Egy olyan innováció, amelynek megvalósulása nemcsak itthon, hanem külföldön is komoly lehetőségeket rejt magában. Ezért is különösen fontos, hogy a létrehozása Magyarországon történjen. Ezt hivatott elősegíteni a Közlekedési Innovációs Díj is.” – mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

„Napjaink kihívása, a környezetre fokozatosan csökkenő mértékben ható közlekedési rendszer kialakítása, ami az egyének szintjén is feladatokat fogalmaz meg. Ehhez nyújt segítséget az idei évi nyertesek által kifejlesztett döntéstámogató eszköz, rávilágítva a tudatos közlekedés fontosságára.” – fogalmazott Dr. Tóth János, a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkára.

Az elkészült webes alkalmazás a Budapesten és környékén dolgozók munkahelyi mobilitási döntéseinek támogatására szolgál. A használók a döntéseiket négy indikátor alapján tudják meghozni, melyek az utazási idő és költség, a környezetvédelem (károsanyag-kibocsátás) és az utazó egészségére gyakorolt hatás.

Az alkalmazás használatával – a fejlesztők szerint – várhatóan a napi munkahelyi/iskolai utazási rutin befolyásolható a fenntarthatóbb közlekedés elérése érdekében. Például a felhasználó számszerű eredményeket kap az egyes közlekedési módok használatával járó költségmegtakarításról. Másrészt társadalmi szempontból az utazástervezések alapján összegyűjtött statisztikai eredmények hasznosak lehetnek stratégiai közlekedéstervezési és közlekedésszervezési folyamatokhoz, mint például a közösségi közlekedés menetrendje vagy car-sharing/car-pooling szolgáltatások támogatása.

Forrás: autopalya.hu

Szívből gratulálunk a rangos elismeréshez!