Menü Bezárás

KJK-s kutatók az MTA újonnan megválasztott tagjai között

Több műegyetemi szakembert is a Magyar Tudományos Akadémia rendes, illetve levelező tagjává választott az Akadémikusok Gyűlése. Az új akadémikusokat a választás után a Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén mutatták be, 2022. május 3-án. A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar két oktatóját is a tagok közé választották, a Magyar Tudományos Akadémia új rendes tagja lett Gáspár Péter, új levelező tagja lett Szirányi Tamás.

A VI. Műszaki Tudományok Osztálya új rendes tagjává választotta Gáspár Pétert, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (BME KJK) Közlekedés- és Járműirányítási Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát, a SZTAKI kutatóprofesszorát és a Rendszer- és Irányításelméleti Kutatólaboratórium vezetőjét. Gáspár Péter szakterülete az irányításelmélet és a járműirányítás.

Pécsen született 1960-ban. 2016 óta az MTA levelező tagja. Levelező taggá választása óta a műszaki tudományok szempontjából kimagasló jelentőségű kutatásokat folytatott az integrált és koordinált irányítástervezés, a modell- és az adatalapú módszerek összehangolása területén. Eredményeinek hazai járműiparban való alkalmazása döntő jelentőségű az ipari szektorban való magas színvonalú részvételünknek. Kiemelendő az egyetemi és kutatói utánpótlás kinevelése érdekében végzett munkája, új MSc-program indítása. Eredményeit szakmai és tudományos cikkeken kívül jelentős kiadóknál megjelentetett monográfiákban adta közre. Tudományos és oktatási munkáját a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéssel és Szent-Györgyi Albert-díjjal ismerték el.

A VI. Műszaki Tudományok Osztálya új levelező tagja Szirányi Tamás, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (BME KJK) Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékének egyetemi tanára, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) tudományos tanácsadója, a Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium vezetője. Szakterülete a gépi érzékelés és környezetmodellezés.

Tudományos munkássága a számítógépes képfeldolgozásban, videóelemzésben és alakfelismerésben itthon és külföldön is elismert. Kiemelkedő kutatási eredményeket ért el a képek és videók magas szintű értelmezése, képsorozat-alapú távmegfigyelési adatfúziós és változáskövetési Markov-eljárások, a sztochasztikus és diffúziós iterációs eljárások, a ritka felbontású alakzatok felismerése területén, valamint a műholdas és légi felvételekből történő földmegfigyelésben. 86 folyóiratcikke jelent meg, amelyek Q-értéke 53,8, impaktfaktora 98,6, hivatkozásainak száma 1880, h-indexe 25. Elfogadott szabadalmai vannak az USA-ban, Japánban és az EU-ban.

Iskolateremtő munkáját az általa alapított egyetemi kutatólaborok (Pannon Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), továbbá OTDK-s diákjai (Mestertanár), diplomázói és kilenc PhD-dolgozatát eredményesen megvédő doktorandusza bizonyítja. Elsőként kapta meg a Michelberger Mesterdíjat. A magyar tudományos élet aktív szereplője: a Bolyai-ösztöndíj Kuratóriuma, az MTA Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság volt vagy jelenlegi tagja, az OTKA Informatikai-Villamosmérnöki Zsűri elnöke és az Élettelen Természettudományok Kollégiuma tagja. Munkássága összekapcsolja a gépi érzékelést, benne a fizikai és biológiai világ leképezését a szenzorhálózatokon alapuló térintelligenciával, eljutva a környezet magas szintű modellezéséhez, miközben meghatározó szerepe van a témák hazai iskoláinak megteremtésében.

Szívből gratulálunk kollégáinknak!

Forrás: bme.hu

Fotó: mta.hu