Menü Bezárás

KJK70: A múlt értékei, a jövő kihívásai

Palkovics László miniszter köszöntőjével kezdődött a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar jubileumi konferenciája szeptember 14-én, az ST épület nemrég felújított Kistermében. A rendezvényen a kar vezetői és munkatársai mellett részt vett Czigány Tibor rektor és Kotán Attila kancellár is.

“A járműgyártás területén jól állunk, a járműipar a magyar gazdaság legmeghatározóbb eleme, a GDP jelentős részét állítja elő” – mondta a technológiai és ipari miniszter a KJK 70. évfordulója alkalmából tartott konferencián Budapesten szerdán.

“A közlekedésmérnöki képzés 1951-ben Szegeden indult, azóta is ezen a területen fut Magyarország egyik legsikeresebb ipari és képzési programja, és ez ennek a karnak az érdeme is” – hangsúlyozta a miniszter. Magyarország iparának mintegy 70 százaléka high tech, ez az arány megközelíti Németországot és Dániát. Magyarország már nemcsak a járműgyártásban, de a kutatásfejlesztésben is jól áll. Mintegy tízezer fejlesztő mérnök dolgozik a területen. Az elektromos hajtás kiemelt ágazata a járműgyártásnak Magyarországon, Európában itt lesz a legnagyobb volumenű akkumulátorgyártás, nagyobb mint Németországban” – tette hozzá.

A járműgyártás és kutatás-fejlesztés mellett a közúti és vasúti közlekedési rendszerek fejlesztésében is jól áll az ország, 4 milliárd forintos vasúti hálózatfejlesztés indul, és e téren is jelentős szerepet vállal a kar, mint ahogy a vállalton belüli és vállalaton kívüli logisztikában. A kar tevékenysége az ország számára fontos és világszerte kiemelt területeken zajlik”– hangsúlyozta Palkovics László akadémikus, a kar egykori tanára, tanszékvezetője.

A miniszteri köszöntő után Varga István dékán tartott előadást a kar múltjáról, jelenéről és jövőjéről, ezt követően pedig a dékánhelyettesek mutatták be a kar gazdasági, oktatási és nemzetközi kapcsolatok területén kitűzött céljait és eredményeit.

A konferencia további részében a karon működő hat tanszék, valamint a Műszaki Továbbképző Központ legfontosabb oktatási, kutatási és gazdasági tevékenységéről és jövőbeli terveiről halhattak előadásokat az érdeklődők. A konferencia honlapjára hamarosan felkerülnek az elhangzott előadások.

Forrás: mti

Fotó: Geberle Berci, bme.hu