Menü Bezárás

Három miniszter látogatott el a ZalaZONE járműipari tesztpályára, ahol a BME Automated Drive Lab által fejlesztett önvezető autó is bemutatkozott

A járműipari tesztpályán és környezetében lezajlott fejlesztésekről tájékozódott három miniszter szombaton a ZalaZONE Ipari Parkban, ahol a kutatási és fejlesztési projektek bemutatásában részt vett Szalay Zsolt, a KJK Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője, a ZalaZONE kutatási és innovációs vezetője is.

„Világviszonylatban is kiemelkedő fejlődést mutat a Zalaegerszeg mellett létrehozott innovációs ökoszisztéma” – mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter. „A járműipar fejlődését segítő tesztpálya hatalmas vonzerővel bír: befektetők, vállalkozások, kutatóintézetek, egyetemi fejlesztő központok jelentek meg itt.”

A 19. század végén hazánkban lezajlott ipari, közlekedési fejlődéssel vont párhuzamot a ZalaZONE-ban látottak alapján Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter. A kormány erőfeszítései révén komplex innovációs környezet jött létre Zalaegerszeg mellett, ez a kulcsa jövőnknek, mondta. A kormány felelőssége, hogy robusztus magyar gazdasági szereplők szülessenek meg, mert azokból lesznek az adófizetők. Kutatási eredményeik, újításaik alapján a ZalaZONE-ban olyan cégek fejlődhetnek ki, amelyek képesek kilépni a nemzetközi piacra, itthon pedig nagyobb szerepet kaphatnak a járműiparban, tette hozzá.

A haderőfejlesztés fontos eleme, hogy a technikai eszközök egymással, a vezetési pontokkal képesek legyenek a kommunikációra. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fogalmazta meg. Hozzátette, erre jó példa a ZalaZONE, ahol a Rheinmetall gyártó- és tesztközpontjában hamarosan megkezdődik a termelés. A ZalaZONE-os kutatási eredményeket is hasznosítják az innen kikerülő haditechnikai eszközökben, mert ettől lesznek beilleszthetők a 21. századi hadseregbe, mondta.

Forrás: zaol.hu,

kormany.hu