Menü Bezárás

Még mindig a Műegyetem az egyik legjobb a világon

Idén is négy magyar felsőoktatási intézmény, köztük a BME került fel a világ legkiválóbb egyetemeit rangsoroló „Shanghai-listára”.

A világ legjobbjai között jegyzett magyar egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetemet  a legjobb 501-600.,  a Semmelweis Egyetemet a 601-700., a Szegedi Tudományegyetemet a 701-800., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet a 901-1000 kategóriába sorolták a világ legkiválóbb 2500 egyetemét értékelő ARWU-, közismertebb nevén „Shanghai”-rangsor készítői. A BME két szakterületi kategóriában (Global Ranking of Academic Subjects) kimagaslóan jól teljesített: matematikában és gépészmérnökségben a 201-300 helyen van.

Az Academic Ranking of World Universities világranglista első három helyezettje a Harvard University és a Stanford University, illetve a Massachusetts Institute of Technology (MIT, USA).

A legjobb európai egyetem a Cambridge-i (4.) és az Oxford-i Egyetem (7.), amelyeket a két legjobb kontinentális európai egyetem a Paris-Saclay University (15.) és a ETH Zürich (20.) követ. A legjobb ázsiai egyetemek pekingi Tsinghua University (22.) és a University of Tokyo (27.).

A teljes lista megtekinthető az ARWU aloldalán.

A Műegyetem a QS 2023 márciusában publikált szakterületi rangsorában is kiválóan szerepelt. A 20 ezer intézményt vizsgáló szervezet 224. helyre sorolta a világranglistán a BME-t az Engineering and Technology kategóriában. A Quacquarelli Symonds 2022 novemberében közölte új, fenntarthatósági rangsorát, a QS Sustainability 2023-at. A BME ezen is remekül szerepelt: Environmental Impact területen a legjobb magyar intézményként a 198. helyezést érte el, a fenntartható intézmény indikátorban pedig a rangsorolt 700 intézmény között 23. lett.

A világ egyik legjelentősebb felsőoktatási rangsora, az ARWU 2003 óta minden év augusztusában jelenik meg, 2009 óta a ShanghaiRanking Consultancy készíti el. Az ezres lista összeállításakor az oktatók publikációs teljesítményét, idézettségét, valamint a tudományos munkájuk jelentőségét veszik figyelembe, de számít a Nobel-díjas és Fields-érmes oktatók és öregdiákok aránya egyaránt. A publikációs indikátorok számításához a Clarivate Web of Science adatait használják. A világrangsor összeállítása során a világ mintegy 30 ezer egyeteme közül a legjobb 2500 felsőoktatási intézményt vizsgáltak, amelyeket hat indikátor alapján csoportosítanak.

Rektori Kabinet Tudományos és Innovációs Igazgatóság – Kommunikációs Igazgatóság

Forrás: bme.hu