Menü Bezárás

Kínában, a világ egyik legnagyobb városában járt karunk Elektromobilitás Kutatócsoportja

A Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék Elektromobilitás Kutatócsoportjának tagjai augusztus közepén (16-23-ig) a világ egyik legnagyobb városában, a kínai Csungkingben jártak egy bilaterális kutatási projekt keretében (2019-2.1.11-TÉT Methods to Optimize the Energy Use of Electric Road Vehicles).

A kétéves projekt célja a nemzetközi kapcsolatok építése. A személyes kapcsolat megléte elősegíti a hatékonyabb kutatást, valamint hozzájárul további kutatási pályázatok benyújtásához és elnyeréséhez. A résztvevő kutatók a BME Elektromobilitás kutatócsoportjainak tagjai (Prof. Dr. Csiszár Csaba, Dr. Csonka Bálint, Dr Földes Dávid, Szigeti Szilárd) és a Chongqing University of Technology, School of Vehicle Engineering járműmérnökei (Dr. Xin Ye, Dr. Yang Shuai, Dr. Ye Ming, Dr. Lai Fei). A projekt során a kutatók az elektromos személygépjárművek energiahatékony üzemeltetésével foglalkoznak.

Az egyhetes utazás során a magyar kutatók számos szakmai programon vettek részt:

  • bemutatták kutatási területeiket a Chongqing University of Technology résztvevő kutatóinak és hallgatóinak; feltárták a közös kutatási és publikálási lehetőségeket, meglátogatták az egyetem laborjait,
  • ellátogattak a Magyar-Kínai Technológiai Transzfer Központba,
  • megismerkedtek az Institute of Intelligent Automotive Technology kutatóintézet, valamint a China Automotive Engineering Research Institute kutatásaival és laborjaival, megvitatták a közös együttműködési lehetőségeket,
  • meglátogatták az AITO elektromos személyautókat gyártó vállalat összeszerelő üzemét.

A kutatók szakmai programokon kívül a kínai kultúrával, közlekedéssel és ételekkel is megismerkedtek. Kipróbálták a kimondottan csípős csungkingi konyhát, részt vettek egy hagyományos tea szertatáson, meglátogatták a város nevezetességeit és múzeumait, ellátogattak a város múltját, jelenét és tervezett jövőjét bemutató kiállító központba, valamint utaztak a házon keresztülvezető monoraillel is a számos metróvonal (LRT=Light Rail Transit) közül is páron. Továbbá, a karunkon tavaly végzett doktorandusz, Dr. Yinying He is eljött Csungkingba, hogy találkozzon korábbi témavezetőjével és kutatótársaival.