Menü Bezárás

Fiatal vállalkozás egy patinás rendezvényen

Egy frissen alakult műegyetemi spin-off cég is lehetőséget kapott arra, hogy a nagy múltú autószalonon mutatkozhasson be.

Az IAA MOBILITY 2023 nemzetközi autóipari kiállítást szeptember 5-10. között rendezték meg Münchenben, ahol 82 országból, összesen 3700 újságíró és több mint 500 000 látogató előtt több mint 300 iparági újdonságot mutattak be. A rendezvényen a HIPA meghívására a BME Automated Drive Labor is bemutathatta innovációit.

A látogatók kipróbálhatták milyen egy igazi autót 500 km távolságból, a müncheni kiállításról irányítani. A vendégek helyet foglalhattak egy erre a célra kialakított vezetőfülkében, az irányított jármű pedig Zalaegerszegen, a ZalaZONE járműipari tesztpályán mozgott a müncheni volántól érkező jeleknek megfelelően.

A másik bemutatott demonstráció egy intelligens kereszteződés volt, ahol az arra járók bepillantást nyerhettek abba, hogy hogyan képződik le a valós környezet digitális információvá a digitális iker technológia segítségével, és hogy ez hogyan tud segíteni a mindennapokban. Az itt bemutatott detektor algoritmusok fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (RRF-2.3.1-21-2022-00002) keretein belül valósult meg.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az oktatás mellett az innováció egyik kiemelkedő színhelye. A tudományos pályázatok eredményei piaci értékkel is bírnak. Erre alapozva jött létre ez év májusában a DriveByCloud Kft., amely arra hivatott, hogy a már meglévő technológiát piacképes termékké formálja és hasznosítsa. A vállalkozás elindult, és azon dolgozik, hogy minél inkább meg tudja mutatni magát és a kifejlesztett technológiát a lehetséges ügyfeleknek.

A DriveByCloud Kft. munkatársait a demonstrációknál egész héten át folyamatos ostrom alatt tartották a látogatók. Ennek köszönhetően 16 olyan tárgyalást sikerült lefolytatni, amely további együttműködési lehetőségekhez vezethet. Számos mérnököt és menedzsert láttak vendégül, akik a legnagyobb európai autógyártók és beszállítók kötelékébe tartoztak. Ők és még sokan mások elismerésüket fejezték ki a bemutatott innovációkat látva.

Vincze Zsolt, az új műegyetemi spin-off vállalkozás, a DriveByCloud Kft. ügyvezetője a rendezvényt követően hangsúlyozta: „Ennél nagyobb lehetőséget nem tudok elképzelni arra, hogy egy az autóipar számára nagy lehetőséggel kecsegtető technológiát minél széleseb körben megismertessünk a releváns szereplőkkel. Kifejezetten hálás vagyok mind a HIPA, mind pedig a BME támogatásáért, ami lehetővé tette ezt a számunkra is különleges megjelenést.”