Menü Bezárás

Kutatók Éjszakája a Közlekkaron!

Egyetemünk idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája programsorozathoz, melynek keretében 2023. szeptember 29-én számtalan tudományos és ismeretterjesztő programon vehetnek részt az érdeklődők.
Maradj ébren és tarts velünk!
A Közlekkar is izgalmas előadásokkal készül, jó szemezgetést és tartalmas kikapcsolódást kívánunk látogatóinknak!

 

Fémek 3D-s nyomtatása

Dr. Markovits Tamás és Varga Ferenc László előadásukban egy korszerű megmunkálási eljárást mutatnak be: a porágyas lézersugaras fémnyomtatását, a gyártás folyamatát és a nyomtatott modelleket.

Korszerű diagnosztikai módszerek a műszaki gyakorlatban

A korszerű diagnosztika területéről Dr. Hlinka József bemutatja a gyorskamerás, hőkamerás és endoszkópos vizsgálatok eszközeit, valamint példákat alkalmazási lehetőségeikről. A hőkamerás vizsgálatok esetében a szemünk számára láthatatlan elektromágneses sugárzásokat vizsgáljuk.

LiDAR és kamera alapú szenzor fúziós gyalogosdetektor

A J épület Csarnokában Dr. Rövid András, Vincze Zsolt, Cserni Márton és Fodor Károly előadásában a látogatók megszemlélhetik, hogyan működik egy több szenzorállomást tartalmazó központi érzékelő rendszer, mely a detektált objektumokat kiterjesztett valóság segítségével vizualizálja.

Ön vezet vagy „önvezet”? Avagy ismerkedés az önvezető járművekkel

Dr. Aradi Szilárd és Fehér Árpád előadásában a látogatók megtekinthetik a BME és a SZTAKI által fejlesztett Lexus RX450h önvezető tesztautót, amellyel egy automatizált „valet parking” funkció kerül bemutatásra. Emellett kötetlen beszélgetést folytathatnak szakértőinkkel az önvezető járművek fejlesztéséről.

Mikro méretű szenzorok az autóiparban

Takács András, a MEMS-érzékelők fejlesztési csoportvezetőjének előadása során a látogatók megismerkedhetnek a leginnovatívabb elektromos autóipari, illetve mobil- és szórakoztató elektronikai termékekkel, melyekben mind közösek a forradalmi félvezető technológiák.