Menü Bezárás

Somogyi Rita légiközlekedései karrierje is a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karáról startolt el

Somogyi Ritát az osztrák légiforgalmi irányítás technológiai stratégiájának gondozásáért felelős fejlesztőmérnökét arról kérdeztük, miért választotta többször is a BME-t.

Kisgyermek korától érdekelte a csillagászat és az űrkutatás. Ám Magyarországon élve reálisabbnak tűnt számára, hogy űrkutatás helyett a légi közlekedéssel foglalkozzon. Célzottan azért költözött a fővárosba, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon tanulhasson. Mindössze 30 évesen szerzett PhD-fokozatot a közlekedéstudományokban. Nyolc évig a HungaroControl projektmenedzsere, majd osztályvezetője ezt követően az Asura Technologies gyors növekedését támogatta operatív vezetőként. Jelenleg az Austro Control, az osztrák légiforgalmi irányítás technológiai stratégiának gondozásáért felelős fejlesztőmérnöke. Kérdéseinkre e-mailben válaszolt.

Miért választotta Műegyetemet – háromszor is (diploma, szakfordítói- és tolmácsképzés, PhD)?

Négyszer is, a gazdasági mérnök képzést is itt végeztem. 🙂 Tetszett a sokszínűség, amiket a különböző képzések nyújtanak, és amelyek változatos irányokból támogatták meg a szakmai előmenetelem.

 Ön szerint mi kell a BME sikeres elvégzéséhez?

Elköteleződés, és a kitartás a nehéz pillanatokban is. Minden vállalkozás véghezvitelében, így egy egyetem elvégzésénél is adódnak nehéz pillanatok. A különbséget a sikeres és a “majdnem” diplomával rendelkező versenyző között nem feltétlenül az okosság teszi, hanem hogy kitart-e akkor is, amikor épp csak dereng a fény az alagút végen.

Mi egyetemi éveinek legszebb emléke?

Amikor néhány, szintén légiközlekedés iránt lelkesedő csoporttársammal közösen autózva Bécsen keresztül Münchenig kirándultunk, kifejezetten azzal a céllal, hogy egy repülős kiállítást nézzünk meg. Persze, nem csak szakma volt, hanem kalandos útkeresés, Oktoberfest- és összetartozás-érzés.

Űrkutatás helyett választotta a repülést, mit szól a három BME-s űrhajósjelölt kiválasztásához?

Az űrkutatás még mindig különleges helyet foglal el a szívemben, és a műholdas navigációs témák miatt, amiket gondozunk, nem tartom ezt ilyen elvágólag történt döntésnek. A jelölteknek nagyon gratulálok, titkon irigy vagyok rájuk, és életre szólóan gyönyörű élményeket kívánok nekik.

Mit tud tanácsolni azoknak, akik most jelentkeznek a Műegyetemre?

Nagyon egyszerű leszek: ha már felvették őket, pörgessék át minden óra előtt az előző órai anyagot. Egyszerű trükk, igy nem veszítjük el a fonalat már a második héten, sokkal könnyebb a vizsgázás. S persze, az anyagok átpörgetése mellett jusson idő az Életre is. Az szinte közhely, hogy az egyetemi évek megismételhetetlenek.

KJ

Forrás: bme.hu

Korábbi videós interjúnk Dr. Somogyi Ritával: