Menü Bezárás

Japán harmadik legnagyobb városában tartott előadást a KJK professzora

Csiszár Csaba, a Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék professzora, a Nagoya-i Egyetemen járt 2024. március 22 és 30-a között egy rövidtávú ösztöndíjprogram keretében. A professzor előadást tartott ’Reshaping mobility – merging transitional transportation modes’ címmel a Sustainable Urban Mobility through Modular and Integrated Transport System elnevezésű nemzetközi szimpóziumon.

Az ösztöndíjprogram célja a nemzetközi kapcsolatok és együttműködések építése volt. A személyes kapcsolatok elősegítik a hatékonyabb kutatást, valamint hozzájárulnak a további kutatási pályázatok benyújtásához és elnyeréséhez. A Nagoya-i egyetem részéről Toshiyuki Yamamoto professzor volt a vendéglátó, aki számos japán és nemzetközi professzort és kutatót is meghívott a szimpóziumra, többek között Morikawa Takayuki, Shoshi Mizokami, Yavuz Duvarci és Lanhang Ye kutatókat. Az egyhetes tartózkodás során Csiszár Csaba bemutatta a tanszéki kutatócsoportok kutatási területeit és eredményeit, meglátogatta a Nagoya-i egyetem laborjait, megismerte az utánpótlásnevelési tevékenységet; valamint feltárták a közös kutatási és publikálási lehetőségeket.

Az utazás lehetőséget adott a helyi metró- és vasútrendszer, valamint a kikötő megismerésére, a hagyományos japán piac meglátogatására, a japán ételek, italok továbbá az emberek fegyelmezett és barátságos viselkedésének megismerésére, illetve a virágzó japán cseresznyefák (sakura) megtekintésére is. A látogatást az egyetem közelében lévő kilátóból nyíló látkép is maradandó élménnyé tette.